Messzebbre és gyorsabban

2021.04.26. 12:36

Nagyot ment harmadik útján a Marson a NASA helikoptere (videó)

Sikeresen elvégezte harmadik tesztrepülését vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal minihelikoptere, az Ingenuity.

Perseverance, alatta az Ingenuity

Forrás: NASA

Az 1,8 kilogramm súlyú helikopter, amely az első két repülése alkalmával leginkább csak lebegett a vörös bolygó felszíne felett, ezúttal

50 métert repült és elérte a másodpercenkénti két méteres sebességet

Third flight in the history books✅

Our " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#MarsHelicopter continues to set records, flying faster and farther. The space chopper is demonstrating critical capabilities that could enable the addition of an aerial dimension to future missions to Mars & beyond. https://t.co/TNCdXWcKWE pic.twitter.com/Uaxrr23Rfh

A Perseverance marsjáró megörökítette a 80 másodpercig tartó vasárnapi repülést.

A kutatók a marshelikopter navigációs rendszerét is tesztelték. A rendszer az előre megkapott információk alapján teljesíti az útvonalat.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter

vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

A NASA már most készül a negyedik repülésre. Az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb mutatványokat hajt végre.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást.

A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Borítóképünkön a Perseverance alatt az Ingenuity

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!