Ország-világ

2021.04.22. 17:47

Megint riasztást adtak ki a neten terjedő zsarolások miatt

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) figyelmeztet az interneten egyre terjedő magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

Mint az NKI írja, az elmúlt napokban ismét nőtt az olyan zsaroló levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.

A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták a csalók szervereire.

A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy az átmásolt fájlok között van egy olyan kompromittáló videó felvétel, amelyet a felhasználó kamerájával rögzítettek, és – miként fogalmaznak – a felvételen az áldozat „felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége” látható.

A zsaroló a levél címzettjét arra is figyelmezteti, hogy ha a kért összegű „váltságdíjat” nem fizeti ki, akkor a kompromittáló felvételeket eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. Továbbá, a fenyegetés szerint, a támadó a felhasználó e-mail fiókját „újabb káros tevékenységre használhatja fel”.

Az NKI kiemelte, hogy a leveleket a spam szűrök sokszor nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, amely alapján a szűrő felismerné azokat.

A mostani esetben a levelek tárgya

„Sikeresen bejelentkezett, a készülék összes adata átmásolásra került. Olvassa el a benne lévő utasításokat”,

valamint a levelekben szereplő Bitcoin számla száma „bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz” is azonos.

Javasolt az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyása, továbbá ezen indikátorok beállítása a spam szűrőben – közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!