Virtuális játékkal a biztonságért

2019.04.21. 06:00

Mások életével is játszik a vezetés közben mobilozó

Tízből nyolc sofőr a volánnál ülve, menet közben is nyomogatja a telefonját.

Kampányt indít a vezetés közbeni mobilhasználat visszaszorításáért az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (OBB) és az Aegon Magyarország Általános Biztosító.

A kampányban a veszélyekre humoristák által készített rövid videókkal hívják fel a figyelmet.

Újabb sorozat a KAP-Janklovics párostól. Autós-mobilos: mert a kocsiban a telód nem a haverod!🤳☠️" target="_blank" rel="noopener">#rendőrség @Aegon #hogymindenkihazaérjen pic.twitter.com/ebG16cyO15

— Magyar Rendőrség (@police_HU) " target="_blank" rel="noopener">2019. április 18.

Szombat Tamás, az Aegon vezérigazgató-helyettese azt mondta, online kutatásukban a megkérdezettek negyven százaléka válaszolta, hogy rendszeresen használ mobilt vezetés közben.

Halálos gondatlanság

Tízből nyolcan pedig ismernek olyan sofőrt, aki a volánnál ülve is rendszeresen használja – kézben tartva – a telefonját. A jelenség a megkérdezett nők harmadára, a férfiak felére jellemző, és a városiak között gyakoribb, mint a kistelepülésen élők körében – közölte.

Városban 3-5 másodperc alatt 50-70, autópályán akár 200 métert is megtesz az autó, azaz egy üzenet elolvasása ennyi vakvezetést jelent.

Pedig a megkérdezettek 93 százalék tisztában van a vezetés közbeni mobilozás veszélyeivel.

Felmérés szerint az üzenetküldés és a közösségimédia-használat főleg a 19-39 éves korosztályra, a vezetés közbeni e-mailezés pedig a 30-39 évesekre jellemző.

Virtuális játékkal mutatják be

A videók mellett körútra indulnak egy virtuálisvalóság-játékkal, amelyben városi vezetés közben figyelni kell a mobilra érkező értesítésekre is. A játék célja, hogy bemutassa, mennyiféle veszélyt képtelen elhárítani az ember, ha vezetés közben a telefonját nyomogatja – mondta Szombat Tamás.

Óberling József, az OBB ügyvezető elnöke úgy fogalmazott, hogy a telefon megkönnyíti az életet, de vezetés közben nem a barátunk, mert ha nem figyelünk, az életünkre törhet. A mobilozó vezető nemcsak a saját életét, hanem a környezetében élőkét is veszélyezteti.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!