Pár mikrométeres

2019.11.10. 06:00

Mágneses irányítású robotmadarat fejlesztettek – gyógyításra

A mikrogépezet az egyes részeiben elhelyezett nanomágnesek segítségével mozog. A szerkezet kifejlesztése nagy lépés az orvosi feladatokat ellátó mikrorobotok felé vezető úton.

Forrás: Shutterstock

A Laura Heyderman, a Paul Scherrer Intézet (PSI) és a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatója vezette tudóscsoport a Nature című tudományos folyóiratban mutatta be eredményeit.

Az alig néhány mikrométeres kis szerkezet

leginkább egy origamimadárra emlékeztet.

Freepik

Ami igazán különleges a madárban, hogy alkotóelemei nanométernyi kobalt mágnesekből állnak, amelyek szilícium-nitridek vékony rétegein helyezkednek el. A nanomágnesek mindig újraprogramozhatók, így egy mágneses mező hatása alatt különböző mozgásokat tudnak végezni – közölték a kutatók.

„A mikrorobotok ezen mozgásai ezredmásodpercek alatt játszódnak le. A nanomágnesek programozása viszont néhány nanomásodperc alatt zajlik” – fejtette ki Heyderman. A mikromadár így tud szálldosni, röpdösni, rezegni, megfordulni, az oldalán siklani, nyakát forgatni, a fejét behúzni. (Egy ezredmásodperc egymillió nanomásodperc).

A fejlesztéskor a kutatók számára nem is a mikroszerkezet formája, hanem elsősorban az újfajta koncepció volt a lényeges. A cél az volt, hogy ne kelljen tárolni az információt az egyes mozgásokhoz a mikro- vagy nanorobotban, hanem mindig újra és újra programozható legyen, írja az MTI.

„Elképzelhető, hogy a jövőben egy autonóm mikrogép fog navigálni az emberi véredényekben és átvesz olyan orvosi feladatokat, mint a rákos sejtek kiiktatása” – mondta Bradley Nelson, az ETH Zürich munkatársa.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!