„Egy nagy szupereszköz”

2021.06.02. 17:18

Ma hivatalosan bemutatták a HarmonyOS-t – más a pálya

Nem csak többről, hanem egészen másról szól a Huawei újdonsága, mint egy új operációs rendszerről.

Forrás: Huawei

A Huawei évek óta építi HarmonyOS néven az operációs rendszerét. A fejlesztésnek kétségkívül nagy lökést adhatott, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború részeként a Huawei-t letiltották a Google használatáról. De a Harmony-nak nem az lett a lényege a mai esemény értelmezése alapján, hogy Google nélkül működjön egy oprendszer, hanem inkább az, hogy

egyetlen rendszer fogja át az okostelefontól az okosotthonon és autón át a tévéig az összes okoseszközt.

A HarmonyOS már nemcsak az okostelefonok, hanem az összes okoseszköz kényelmes, gördülékeny és biztonságos összekapcsolódását, illetve együttműködését kínálja a felhasználók számára.

A vállalat több olyan új eszközt – köztük okosórákat (Watch 3 Series), vezeték nélküli fülhallgatókat (FreeBuds 4), tableteket (MatePad Pro), digitális ceruzát (M-Pencil) és monitorokat (MateView, MateView GT) – is bemutatott, melyeken már az új operációs rendszer, a HarmonyOS fut.

Megosztott technológián alapul

A felhasználók többsége ma már nem egy, hanem több okoseszközt használ egyidejűleg, ami nem mindig megy zökkenőmentesen. Gyakran túl bonyolult a készülékek összekapcsolása és az eszközökön található applikációk kezelése. A HarmonyOS fejlesztése során az egyik legfontosabb cél ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése és a készülékek közötti gördülékeny együttműködés megteremtése volt.

Okoseszközöknek szánt következő generációs operációs rendszerként a HarmonyOS közös nyelvet kínál a különböző készülékek kapcsolódására és együttműködésére, kényelmes, zökkenőmentes és biztonságos élményt nyújtva a felhasználóknak. A megosztott technológián alapuló rendszerszoftver

az eddig függetlenül működő eszközöket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze a hardverintegráción és a Service Widget-eken keresztül.

Ezeket a lehetőségeket a vállalat a fejlesztők előtt is megnyitja.

„Olyan világban élünk, ahol minden eszköz okos és kapcsolódik egymáshoz. A HarmonyOS és az ezt futtató termékek jól példázzák erőfeszítésünket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt hozzuk el mindenkinek a jövőbe tekintő megközelítéssel” – mondta a Youtube-on közvetített bemutatón Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője.

Egy rendszer mindfelett

A készülékek közötti kommunikáció még sosem volt ilyen egyszerű, mint a HarmonyOS-szel. A felhasználók az úgynevezett Többkészülékes vezérlőpult (Multi-device Control Panel) felületén található „drag-and-integrate” funkcióval szabadon összekapcsolhatják készülékeiket.

Például egy esti filmnézésnél elegendő megnyitni a Control Panelt és az okoskijelző ikonját áthúzni a telefon ikonjára,

így a film a telefonról egyből a TV-re ugrik át. A FreeBuds használatához pedig a fülhallgató ikonját kell áthúzni a telefonéra, így a hang máris a TV helyett a Huawei fülhallgatóján keresztül szól. Ez csupán egyetlen példa a szupereszköz-élményre.

A HarmonyOS új, többkészülékes vezérlőpultja (Multi-device Task Center) lehetővé teszi az alkalmazások használatát különböző készülékeken anélkül, hogy telepíteni kelljen őket mindegyiken, így minden funkció és szolgáltatás bárhol és bármikor elérhető.

Az éppen használt programok és alkalmazások minden olyan eszközön láthatók, amelyeken a HarmonyOS fut és részei a szupereszköz rendszerének.

Ha nagyobb képernyőre lenne szükség egy mobiljátékhoz, elegendő előhívni az úgynevezett Overview Screent és átküldeni a játékot a MatePad Pro kijelzőjére.

Az új HarmonyOS Home Screen átláthatóbb és rendszerezettebb, mint valaha. Az appokban egy felhúzással Service Widget-ek generálhatók, amelyek valós idejű, könnyen elérhető információkat mutatnak meg, az alkalmazás megnyitása nélkül. Egyes alkalmazásoknál egy felfelé csúsztató mozdulat után végezve az ikonon egy nagyobb lebegő ablakban megjelennek a legfontosabb információk, például a legutolsó öt e-mail, vagy az utolsó jegyzet első pár sora. A Service Widget-ek mérete szabadon változtatható és a képernyőn bárhol eltüntethetők.

Az új operációs rendszer egyedi dizájnt kapott, külön betűtípust készítettek hozzá HarmonyOS Sand néven, míg az animációkat (Gravitational Animations) a természet ihlette.

Megemelt biztonsági megoldásokkal

A Huawei elkötelezett a felhasználók adatainak és biztonságának védelme mellett, melyet a HarmonyOS az EMUI adatvédelmi és biztonsági technológiáira építve és azokat fejlesztve biztosít. Alapvető cél volt, hogy csak az arra jogosult felhasználó érhesse el az adatokat az adott készüléken, ezért a rendszer biztosítja, hogy minden készülék, illetve a tárolási, adatátviteli és -tárolási folyamat mind biztonságos legyen. A felhasználók a telefon feloldásához az okostelefon arcfelismerését és egy külön ellenőrzést is használhatnak, ami megvizsgálja, hogy valóban a felhasználó viseli a telefonhoz csatlakoztatott órát.

A HarmonyOS továbbá kategóriánként kezeli a felhasználók adatait és egyedi, szintalapú biztonsági mércéket állít be az összekapcsolt szupereszközök számára: csak a szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő eszközök férhetnek hozzá a biztonsági szintjüknek megfelelő adatokhoz. A HarmonyOS alkalmazásai szigorú tesztelésen esnek át a fejlesztés, megjelenés, telepítés és használat közben.

Új okoseszközök HarmonyOS-szel

Az eseményen a Huawei számos olyan készüléket mutatott be, amelyeken a HarmonyOS 2 fut, mint például a Watch 3 okosórákat, a MatePad Pro-t, a következő generációs, aktív zajszűréses, vezeték nélküli fülhallgatót, a Freebuds 4-et, az M-Pencil digitális okosceruzát, illetve két csúcskategóriás monitort, a MateView-t és a MateView GT-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!