TOP 10

2019.01.01. 14:14

Ma ennek a 10 mobilnak a legjobb a kamerája

Független fotós tesztportál vizsgálta meg az okostelefonokat: a győztes tízből mindegyik kitűnő választás. Az árukban van óriási különbség.

Nagyjából befagyott az élmezőny kedvenc független tesztportálunkon, a DxOMark oldalon. A francia portál máig a leghitelesebb teszteket készíti, bár a rajongókat néha sikerül felháborítania.

Először akkor vádolták meg őket, amikor még tavaly év elején nyilvánosságra hozták, hogy a hazánkban is népszerű ár-értékarány bajnok OnePlus 5-ös kameraszoftverének fejlesztésébe besegítenek. (Pedig ettől nem lettek elfogultak, nem pontozták felül a OnePlus 5-öt.)

Az Apple elkötelezett hívői meg akkor bosszankodtak, amikor számukra felháborító módon a franciák egy kínai okostelefont, a Huawei P20 Pro-t hozták ki elsőnek. S bár az iPhone XS Max, a mostani legdrágább Apple mobil kamerája kétségkívül kitűnőre sikerült, maradt a második helyen.

A DxOMark egyébként nem kapkodja el, rendkívül részletes teszteken, azonos fény és terepviszonyok közepette készíti az összehasonlítható fotókat, videókat – érdemes az angol szaknyelvet kevésbé ismerőknek is átböngészni az oldalukat, mert a képek önmagukért beszélnek.

A tesztportál kamerás toplistájára ezek a mobilok kerültek

Az élen tehát a Huawei csúcstelefonja, a P20 Pro, amelyik mellesleg megnyerte az Európai Kép- és Hang Szövetség (EISA – European Image and Sound Association) legjobb okostelefonnak járó díját. A világ 50 legelismertebb fogyasztói elektronikai magazinját tömörítő szövetség elsősorban a márciusban bemutatott készülék fotózási képességeit ismerte el.

Egyenesen forradalminak nevezték a Huawei hármas 40+20+8 megapixeles Leica kameraegyüttesét, amely háromszoros optikai zoomolásra képes, s képstabilizátorát mesterséges intelligencia vezérli. (Nem tesztelte még a portál a vadonatúj Mate 20 Pro-t: ez várhatóan még rá fog verni a P20 Pro kameraképességeire.)

Mindössze négy ponttal marad le a második helyezett iPhone XS Max. A készülék optikailag az iPhone-os elődjével azonos, jelentős javulását érdekes módon alapvetően szoftveres újításainak köszönheti. Ezeket a gyors digitális műveleteket persze az új A12-es processzor teszi lehetővé.

Kiemelik a nappali fényviszonyok esetén igen magas dinamikatartományt, a Smart HDR-t, a kiemelkedő részletességet fotózás és videózás esetén egyaránt.

Van jó kamerás mobil ennek az árnak a harmadáért is

Érdemes kicsit lejjebb vinni a szemünket a DxOMark rangsorán. A Xiaomi Mi 8-as a kilencedik helyet kapta – ami még nagyon jó, mert a márkás készülékek jelentős többsége messze kívül rekedt a tízes toplistáról.

Ellenben a Mi 8-as a csúcskészülékek árának harmadáért elvihető.

A mobil hátlapi kamerarendszere nagyjából egyező a Mi Mix 2S-ével: a normál képeket egy f/1,8 rekeszértékű, négytengelyes optikai képstabilizálással ellátott, 12 megapixeles, DualPixel autofókuszos Sony IMX363 szenzor exponálja, s ott ül mellette egy szintén 12 megapixeles, de f/2,4 apertúrájú tele is.

A HDR automatikusan bekapcsolódik, a kézzel aktiválható mesterséges intelligencia, témafelismerés alapján gyakran kissé túljavítja-élénkíti a fotókat.

Remek nappali képek készíthetők vele, a képek dinamikája kimagasló, a bokeh mód hozzá a várhatót – igazából a listavezető P20 Pro a nem csupán a fotózás terén kiugróan árarányos mobilt az éjszakai felvételekben veri látványosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!