Végzetes incidensek

2019.11.25. 08:20

Kórházi halálesetekhez vezethet egy apró támadás

A különböző IT-biztonsági incidensekre válaszként bevezetett óvintézkedések lassabb ellátást eredményeznek, ami pedig kimutathatóan több halálesethez vezet.

Forrás: Shutterstock

Megnövekszik a szívbetegségek miatt elhunytak száma azokban a kórházakban, ahol adatvesztés, adatszivárgás, hackertámadás vagy zsarolóvírus-fertőzés történik. Az egészségügyi oktatásban neves amerikai felsőoktatási intézmény, a Vanderbilt Egyetem kutatói vették a fáradtságot, és megvizsgálták, hogy mely egészségügyi intézményeknél történt valamilyen adatbiztonsági incidens (a listán szereplő háromezer intézmény egytizedénél találtak ilyet), majd átböngészték a biztonsági eseménnyel érintett intézmények statisztikáit.

Az egyszerűség kedvéért két mutatót vettek figyelembe:

a halálozási arányokat, illetve azt, hogy a szívinfarktus tüneteivel jelentkező páciensek mennyi idő alatt jutottak el az első EKG vizsgálatig.

Az eredmények szerint az IT-biztonsági esemény (legyen az egy vírusfertőzés, hackertámadás vagy valamilyen adatvesztés) bekövetkezése után az intézményekben átlagosan 2,7 perccel megnőtt az az idő, míg a kórházba beérkező betegek az első elektrokardiogrammhoz jutottak, ezzel egyidejűleg pedig a halálozási arány 0,23-0,36 százalékkal növekedett, írja a Krebs on Security alapján a G Data.

Ez azt jelenti, hogy

tízezer szívinfarktusra kivetítve 23-36-tal több beteg halt meg, mint korábban.

Ennek oka, hogy az incidens megismétlődésének elkerülése érdekében a kórházak szigorítottak biztonsági előírásaikon, és bevezették például a kétlépcsős azonosítást, vagy kikényszerítették az erősebb jelszavak használatát – ezekkel pedig percekkel lassították le az életmentő ellátást.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy céljuk inkább a kérdések felvetése, semmint azok megválaszolása.

Korábbi adat, de érdemes felidézni, hogy a WannaCry zsarolóvírus miatt a brit kórházakat 100 millió fontnyi kár érte, és 19 ezer előre bejegyzett találkozót – közöttük műtéteket – kellett lemondaniuk.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!