Nem véd a hatóságok elől

2019.06.17. 12:34

Kínos ügy: fel lehet törni az iPhone-t

És nem csak a legrégebbi változatok vannak kitéve a kíváncsi szemeknek. Rosszkor jött a hír.

Sydney, 2018. szeptember 21. Kipróbálja az egyik vásárló az Apple amerikai számítástechnikai cég új iPhone XS okostelefonját egy sydney-i Apple-üzletben 2018. szeptember 21-én, a készülék árusításának megkezdése után. (MTI/EPA/Paul Braven)

Persze ilyen hír semmikor sem jön jókor, de tovább rontja a képet, hogy a hatóságok az utóbbi években kezdték el komolyan szorongatni az Apple-t és a Google-t.

Hiszen az iOS-ben és az Androidban is elérhetővé vált a mobilok háttértárának a titkosítása, így a nyomozók jó ideje

nem feltétlenül (voltak) képesek hozzáférni a lefoglalt készülékeken lévő adatokhoz.

Jelentős verseny alakult ki a Cellebrite és a Grayshift cégek között: ezek olyan hardvereket és szoftvereket készítenek, amelyekkel kikerülhetőek a mobilok védelmi vonalai, letölthető a háttértáruk tartalma.

A hatóságoknak elsősorban az Apple okoz fejfájást, hiszen a cég eszközein alapértelmezetten aktív a háttértár titkosítása, ráadásul folyamatosan foltozgatja az említett duó által kihasznált sebezhetőségeket, próbálja elejét venni az iOS jövőbeli feltörésének.

Örülhet a hatóság

Egy izraeli cég szerint az eszközével hozzá lehet férni a mobilokon lévő adatokhoz – írja az Origo.

Az Apple egy ideje kifejezetten sikeresen védte a telefonokon lévő adatokat, azonban a Cellebrite a napokban váratlanul bejelentette, hogy sikerült feltörnie az éppen aktuális szoftverét, így a crackelő termékét választó hatóságok

az iOS 7.0-tól egészen az iOS 12.3-ig

képesek hozzáférni az iEszközökön lévő tartalmakhoz.

Borítókép: kézben egy iPhone XS okostelefon (MTI/EPA/Paul Braven)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!