Pécsi egyetem műszaki kar

2021.02.25. 14:30

Katasztrófák megelőzését szolgáló hazai kutatások zajlanak

Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a PTE-n zajló kutatások.

Forrás: Shutterstock

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán létrejött Anyag- és Szerkezetanalitika – SMART diagnosztikai eljárások kutatócsoport olyan új módszereket vizsgál és tesztel, amelyek épített környezet biztonságának növelésében és fenntartásában segítenek. A korszerű vizsgálatoknak köszönhetően a jövőben

akár a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófához vagy a 2018-as genovai hídleszakadáshoz hasonló balesetek előrejelzésére is lehetőség nyílhat.

Az új módszerek segítségével építmények tartószerkezeti biztonságát, teherbíró képességét roncsolásmentes eljárásokkal képesek megállapítani, így tudják meghatározni a szerkezetek mozgását is.

Az építőmérnökök geofizikai módszerekkel, például radarral, a közeljövőben pedig már műholdradarral is vizsgálhatják a tartószerkezeteket, így pontosan meg tudják határozni a pozíciójuk változásait, és az akár milliméteres nagyságrendű elmozdulásokat felismerve előre tudják jelezni az esetleges katasztrófákat.

A kutatócsoport a tartószerkezeti biztonság mellett az építőanyagok emberi egészségre gyakorolt káros hatásait is vizsgálja, valamint az ipari és építési hulladékanyagok újrahasznosítása révén a környezetterhelés csökkentését is segíteni kívánja. Ezért vizsgálják többek között az újrahasznosított alapanyagokból készült új építőanyagok, elsősorban cementkötésű anyagok jellemzőit és az egészségre gyakorolt káros hatásukat.

Az anyag- és szerkezetanalitikát végző kutatócsoportban ifjúsági tagozat is működik, így a karon tanuló hallgatók aktívan részt vesznek a laboratóriumi munkában és a publikációs tevékenységben is, továbbá ipari és akadémiai partnerek is segítik a munkát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!