Ország-világ

2020.10.12. 17:07

Ilyen levéllel próbálhatják a NAV nevében becsapni

Ügyes hamisítványokat küldenek az adóhivatal nevében: érdemes alaposan megvizsgálni az e-mailben érkező leveleket.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében folyó, az átlagosnál nagyobb mértékű adathalász-akcióra derítettek fényt a Kaspersky kutatói.

Csak a Kaspersky Security Network rendszerében több mint száz esetben észlelték ezt a típusú rosszindulatú e-mailt. A csalók adóvisszatérítést ígérve próbálnak személyes adatokat – név, adóazonosító és e-mail – ellopni a címzettektől.

Két képernyőkép az átverős levelekről: hamis feladó, hamis portál.

Hogy ne váljon adathalászat áldozatává, a szakértők a következőket javasolják:

  • Vizsgálja meg alaposan a feladó email címét: ha egy ingyenes e-mail szolgáltatásból származik, vagy értelmetlen karaktereket tartalmaz, akkor valószínűleg hamis.
  • Ügyeljen a szövegre: a jól ismert intézmények és cégek nem küldenek rossz formátumú vagy rossz nyelvtanú e-maileket.
  • Ne nyissa ki a mellékleteket, és ne kattintson a linkekre a kézbesítőktől származó e-mailekben, különösen, ha a feladó ragaszkodik hozzá. Sokkal jobb, ha közvetlenül a hivatalos webhelyre látogat, és onnan jelentkezik be.
  • Használjon olyan megbízható biztonsági megoldást, mint például a Kaspersky Total Security, amely azonosítja a rosszindulatú mellékleteket és blokkolja az adathalász webhelyeket.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!