Titokban figyel

2019.05.24. 13:30

Hogyan vehetjük észre, ha rejtett kamera van a szobában?

Biztonsági cég osztja meg szakmai tanácsait, miként lehet leleplezni az ügyesen elrejtett kémkamerákat is.

Nemrégiben kerültek címlapokra azok a hírek, hogy fizetős szálláshelyeken kamerákkal kémkedtek a vendégek után. Egy ilyen esetet mi is megírtunk.

Persze nem csak kiszolgáltatott utazók magánéletét leshetik, s akár online, valós időben közvetíthetik (mint előfordult). Az ilyen felderítő eszközök áldozatai gyakran üzletemberek, politikusok, aktivisták és újságírók.

Akár közvetítik a magánéletet

Az említett esetben idén áprilisi írországi utazása során egy család a szállásán fedezte fel, hogy egy füstjelzőbe rejtett kamerával élőben közvetítik őket az interneten keresztül – és ez csak egy a számos hasonló eset közül.

A titkos megfigyelés egyre gyakoribb veszélyt jelent az utazókra. Ráadásul adott esetben nem csupán a magánélet sérülhet, hanem a digitális eszközöket, laptopokat és telefonokat, s az ezeken tárolt információkat is támadják.

A Kaspersky Lab kutatói saját tapasztalataik alapján készítettek egy listát, melyen sorra veszik az utazás során felmerülő biztonsági kockázatokat, valamint azt is, hogyan kerülhetjük el ezeket praktikus és egyszerű módszerekkel.

Akad félprofi, de nem olcsó megoldás

A kutatók javaslata alapján egyszerűen észrevehetjük a rejtett kamerákat és mikrofonokat például ezzel az online is megvásárolható eszköz segítségével, amelyben beépített rádiófrekvencia szkenner, illetve fénykibocsátó diódák és vörös üveg van.

Ez az eszköz kimutat minden olyan forrást, ami elektromágneses hullámokat bocsát ki (ilyen a legtöbb vezeték nélküli poloska és kamera), majd ezek alapján megkereshetők a rejtett kamerák.

Egyéb más felületekhez képest a (rejtett) kamera lencséje sokkal erősebben veri vissza a fényt, így azt a kamerának látszó tárgy felé irányítva, majd a vörös üvegen keresztül nézve egy fényes vörös pont lesz látható.

Néha még a saját telefon is megteheti

De akár a telefon is használható olyan kamerák kiszúrására, amelyek infravörös megvilágítást használnak, ugyanis a mobil kamerái felismerik az infravörös sugárzást.

Fontos tudni azonban, hogy néhány eszközben – ilyen például az iPhone – túl erős az infravörös filter, így ezekkel nem működik ez a trükk.

Mit tehetünk lehallgatás ellen?

Alapos gyanú esetén zavaró háttérzaj keltésével egyszerűen elkerülhető, hogy rejtett mikrofonnal hallgassák le a beszélgetéseket.

Például a Noisli nevű program segítségével olyan hangokat lehet lejátszani, mint a csapból folyó víz, ezek a hangok pedig szinte minden felvételt megzavarnak.

Időnként bizony nem alaptalan a félelem

Biztonsági kutatóként rengeteget utazunk és mindig odafigyelünk a potenciális veszélyforrásokra, mondta Marco Preuss, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója

Az utóbbi időben címlapokon szereplő hírek bizonyítják, hogy a szállásokra érkező vendégek utáni kémkedés nem csak a filmekben történhet meg, hanem igazi fenyegetés a való életben is. Ahhoz, hogy biztonságban legyünk és szabadon élvezhessük a vakációnkat nem kellenek méregdrága high-tech eszközök – néhány alapvető felszereléssel és józan ésszel megvédhetők a digitális eszközök és az információk, tette hozzá.

Néhány további tipp a kutatók listájáról:

  • Soha ne hagyja személyes dolgait, beleértve elektronikai eszközeit felügyelet nélkül – vigyen magával mindent, ha elhagyja hotelszobáját.
  • Minden eszköze legyen jelszóval védett, a rajta tárolt információk pedig titkosítottak. Az Android és iOS legújabb eszközei alapértelmezés szerint már jelszóval védettek és titkosítottak. Ide kattintva megnézheti, hogyan kapcsolható be a teljes titkosítás a BitLocker segítségével a Windows-on, ide kattintva pedig ugyanez FileVault segítségével, ha macOS-t használ.
  • A nem biztonságos Wi-Fi hálózatok kockázatait vezetékes egér és beépített billentyűzet segítségével kerülheti el.
  • Érdemes megtanulni, hogyan ismerhető fel a kétirányú tükör. Ezek valóban ritkák a hétköznapi életben, de léteznek. Tegye az ujját a tükör felületére: ha rést lát az ujja és a tükörkép között, akkor az egy normális tükör. Ha nincsen rés, akkor valószínű, hogy kétirányú tükörrel találkozott.
  • Használjon VPN szolgáltatást, amellyel titkosíthatóak az elküldött és beérkező adatatok akár folyamatosan, akár csak olyan esetekben, amikor a biztonság különösen fontos. Ilyen lehet például, amikor nem biztonságos Wi-Fi hálózatra kell csatlakozni a hotelben, vagy a bérelt apartmanban.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!