Kínai webshop ABC

2019.02.11. 06:40

Hogyan kerülhetjük el legálisan a vámot és az áfát online vásárláskor?

Az áfahatár hivatalosan 22 euró, de a gyakorlatban 37 euróig nem kell áfát fizetni. Van mód az ennél drágább kínai áruk vámmentes vásárlására.

Forrás: Shutterstock

Hogy miként számolják az áfa, vám és vámügyintézési költséget, arról a legutóbbi ilyen témájú cikkünkben írtunk. Most a RendeljKínait segítségével mutatjuk be, miként lehet jogszerűen megúszni a vámot és az áfát.

Több lehetőség adott, a legbiztosabb, s a legegyszerűbb, ha EU raktárból rendelünk, hiszen az EU-n belüli áruforgalom után nem kell importköltséget fizetni.

Kicsit drágább, kicsit olcsóbb

Talán nem mindenki előtt ismert, hogy milyen sok webshop kínál európai raktárból bizonyos termékeket. Ezek után sem áfa, sem vám nem terheli a csomagunkat, ráadásul jóval gyorsabban (30 helyett általában 3-7 munkanap alatt) megkapjuk, mint ha Kínából jönne.

Más kérdés, hogy innen rendelve a termékek általában valamivel drágábbak, mint a kínai raktárból, mivel az EU-ba importáláskor egy másik ország importköltségei rakódnak rájuk, és a szállítás – a Kínából megszokottal ellentétben – a legtöbbször nem ingyenes.

Nem mindig ez az igazi

Érdemes tehát egyedileg mérlegelni, hogy mikor jövünk ki jobban. Ha ráér a holmi és nem esik vámfizetési kötelezettségi alá, maradjunk a kínai raktárnál.

Ellenben, amennyiben sürgős a dolog, a hazai importköltségek megspórolásával esetleg sokkal olcsóbban jövünk ki az EU raktárból rendelt holmival.

A legtöbb webshop „EU” jelzéssel látja el az európai raktárakat, de akad olyan oldal, ahol az adott ország neve szerepel, (például Germany Warehouse, DE stock), vagy kódokkal jelölik.

A raktárat általában a termék adatlapján tudjuk kiválasztani az alábbi képen láthatóhoz hasonlóan.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!