Járvány

2020.04.14. 09:36

Hackertámadások nehezítik a moszkvai közlekedést

Az orosz fővárosban és Moszkva megyében megkezdődött a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szükséges digitális kódok igénylése.

3141473 06/27/2017 A woman behind a laptop. IT systems in several countries have undergone a global ransomware attack. Kirill Kallinikov/Sputnik

Forrás: Sputnik

Fotó: Kirill Kallinikov

Az eljárást hackerek és csalók próbálják megzavarni.

A vírushelyzet súlyosbodása miatt szerdától a taxisok is csak ilyen igazolvánnyal rendelkező utasokat vehetnek fel Moszkvában és a környező területeken.

A gyalogos közlekedés, noha korlátozott, egyelőre nem bejelentésköteles.

A moszkvai hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a regisztráláshoz használandó,

amúgy is erősen terhelt önkormányzati weboldalt folyamatos hackertámadások érik,

és a helyzet újdonságát kihasználva csalók adathalász oldalakat hoznak létre, alternatív bejegyzési lehetőségeket kínálva. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők hamis sms-ekkel próbálják meg félrevezetni az embereket, azt állítva, hogy a címzettek megsértették a karanténelőírásokat, ami miatt bírságot kell átutalniuk egy bankszámlára.

Oroszországban az elmúlt egy nap leforgása alatt 2558 új igazolt koronavírus-fertőzöttet, 18 halálesetet és 179 gyógyultat jegyeztek fel. Ezzel a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint a nyilvántartott fertőzöttek száma az ország 82 régiójában 18 328-ra, az elhunytaké 148-ra, a gyógyultaké 1470-re nőtt.

A fővárosban 11 513 fertőzés mellett 82 végzetes kimenetelű betegségről és 837 gyógyultról tudnak. Országosan eddig 1,3 millió szűrést végeztek el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!