Ez most komoly

2021.07.27. 14:10

Földönkívüli technológiák nyomainak kutatására indult nemzetközi projekt

A nagyszabású nemzetközi kezdeményezés a Harvard Egyetem egyik elismert professzorának vezetésével akar fényt deríteni a homályos témára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az itáliai fizikus és csillagász után Galileo Projektnek elnevezett program részeként közepes méretű teleszkópok, valamint

kamerák és számítógépek globális hálózatát akarják létrehozni az azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálatára.

A projekt eddig 1,75 millió dollár támogatást kapott magánadományok formájában.

Prof. Avi Loeb is live now with Dr. Brian Keating: https://t.co/gudzsnTc0Y

Join us later for the official launch of the Galileo Project!

— Galileo Project (@GalileoProject1) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 26, 2021

Az asztrofizika és a kozmológia területén tevékenykedő elméleti fizikus, Avi Loeb a projektet beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, tekintettel arra, hogy a közelmúltbeli kutatások szerint nagy számban fordulnak elő Föld-szerű bolygók a galaxisban,

„többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak lehetőségét, hogy már előttünk léteztek technológiailag fejlett civilizációk”.

A szakember szerint bármilyen földönkívüli technológia felfedezése „óriási hatással lenne a tudományra, a technológiánkra és az egész világnézetünkre”.

A projektben a Princetoni Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), az angliai Cambridge-i Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói is részt vesznek.

A kezdeményezést egy hónappal azután jelentették be, hogy egy amerikai hírszerzési jelentésből kiderült, amerikai katonák az utóbbi években több mint száz olyan légi jelenséget észleltek, amelyeknek eredetét a védelmi és hírszerzési elemzők nem tudták azonosítani.

„Az égbolton látottaknak az értelmezése nem a politikusok vagy a hadsereg feladata, hiszen ők nem tudósok, ezeket a dolgokat a tudományos közösségnek kell megfejtenie” – jegyezte meg Loeb, hozzátéve, hogy reményei szerint sikerül tízszeresére növelni a projekt büdzséjét.

Az azonosítatlan repülő tárgyak tanulmányozása mellett a Galileo Projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata, amelyek a csillagközi térből „látogatnak el” a Naprendszerünkbe, valamint olyan földönkívüli műholdak kutatása, amelyek esetlegesen a Földet vizsgálhatják.

Loeb a csillagászat új ágaként tekint erre a fajta a kutatásra, amelyet „űrrégészetnek” nevez, és amellyel a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó – elsősorban földönkívüli rádiójelek után kutató – programot akarják kiegészíteni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!