Ország-világ

2020.07.08. 14:46

Ezek lopják el a Facebook-fiókunk jelszavát

Két tucatnál több Android-alkalmazást találtak, melyeknek egyetlen igazi feladata volt: megszerezni a felhasználó facebookos adatait.

Forrás: Shutterstock

Az Evina francia kiberbiztonsági cég hozta nyilvánosságra, hogy lebuktatott egy halom – ráadásul megint a Google Play Áruházából letölthető – látszólag ártalmatlan applikációt.

Akad közöttük pasziánsz játék, háttérképkészítő, videóvágó, időjárás-előrejelző, de valójában mindegyik a Facebook-fiókunkat lopja.

A csalás úgy működik, hogy a kártevő észleli, ha a Facebookot indítjuk el az okostelefonon, s a mobilapp helyett betölti a Facebook böngészőben futtatott változatát. Ha aztán ide beírjuk a hitelesítő adatokat, az átverős alkalmazás már el is küldi a felhasználónevünket és a jelszavunkat egy távoli szerverre. És onnét kezdve már azt csinálnak a fiókkal, amit csak akarnak.

Az utóbbi időben sajnos beigazolódott, hogy a Google minden erőfeszítése ellenére az áruházából legálisan letölthető alkalmazások között számos fertőző, átverő app akad.

Sorra derült ki számos alkalmazásról – összesítve több száz milliót meghaladja a letöltéseik száma –, hogy esetükben a naptár, az időjárás, a kamera app egyáltalán nem naptárral, időjárással és kamerával foglalkozik.

Íme, az Evina listája a csaló alkalmazásokról. Ezeket sürgősen távolítsuk el a mobilról:

Alcatel telefonokon gyárilag előtelepített appok fertőztek; a Weather Forecast-World Weather Accurate Radar időjárás előrejelző például nemes egyszerűséggel elküldött minden adatot egy kínai szerverre.

Érdemes aggályos óvatossággal figyelni a kínálatot, tartózkodni az olyan „ingyenes” alkalmazások beszerzésétől, amelyekről sok leminősítő felhasználói hozzászólás gyűlt össze a Google Play-en, s gyakran frissíteni még az igényes vírusvédelmi szoftverrel ellátott telefonokat is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!