Atlantiszként süllyedt el

2019.02.15. 13:56

Egy korszak vége? Nem vásárolunk fényképezőgépeket

Nem kevesebb, mint 84 százalékkal kevesebb digitális fényképezőgépet értékesítenek az évtized eleje óta.

Forrás: Shutterstock

„Az a legjobb kamera az, ami veled van.” Talán Chase Jarvis fotós találó meghatározása magyarázza meg leginkább, hogy miért ment tönkre a digitális fényképezőgépek piaca az okostelefonok világában.

A telefonjainkba épített kamerák többsége – de már messze nem mindegyik – még mindig kicsit gyengébb képességű lehet a célszerszámként működő digitális fényképezőgépeknél, de egyre jobbak és jobbak, valamint megfizethetetlen előnyük, hogy mindig elérhetők.

Egy évtizede még senki sem sejtette

Mikor 2007-ben, 2008-ban az első érintőképernyős telefonok megjelentek, a kamerabiznisz remekül ment.

2008-ban a CIPA, a világ kameragyártóinak szövetsége, melynek tagjai közel 120 millió digitális fényképezőgépet gyártottak, valószínűleg egyáltalán nem aggódtak a felbukkant versenytárstól.

Akkor még rémes képeket lehetett készíteni okostelefonnal, s a népszerű fotóalkalmazások, mint például az Instagram vagy a Snapchat, nem is léteztek.

Így alakult a kamerák piaca 2010 óta (millió darab):

Infographic: Digital Camera Sales Dropped 84% Since 2010 | Statista

Kékkel jelölték a beépített, naranccsal a cserélhető objektíves kamerákat.

Maradt (még) a professzionális felhasználás

A profi készülékek, a tükörreflexes és a cserélhető objektíves gépek tartják magukat, a mindennapi használatra készültek elvéreztek a harcban.

Ahogy a diagram mutatja, a CITA tagjai több mint 80 százalékkal kevesebb készüléket értékesítenek.

És az okostelefonos piac pontosan ezen a téren erősít a készülékein egyre gyarapodó számú objektívvel, megapixellel, mesterséges intelligencia támogatásával.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!