Vigyázat, átverés

2019.05.06. 08:00

Csak egyet csengett a mobil? Gondolja meg a visszahívást!

Csalók régi recept felmelegítésével kopasztják meg a jó szándékú felhasználókat.

Forrás: Shutterstock

Év elején egyszer már olyan népszerű volt ez az átverési módszer, hogy többek között a Telenor figyelmeztető közleményt jelentetett meg, hogy óvja a hazai felhasználókat.

A trükk különféle neveket kapott, de a lényege most is változatlan:

Röviden megcsöngetik a mobilt egy ismeretlen számról, amit sajnos rutinból visszahívunk.

Ez a visszahívásos csalás, ugyanis az elkövetők egy távoli, többnyire afrikai országból telefonálnak véletlenszerűen kiválasztott számokra. Olyan rövid a csengés, hogy nincs esély felvenni a telefont. Mikor azonban visszahívjuk őket, magas, nemzetközi tarifát kell fizetni a telefonálásáért, ami után ők jutalékot kapnak. A sok kis jutalék elegendő számú egycsengéses hívás után csinos jövedelmet hozhat.

Gyakori, hogy még ezzel sem elégednek meg, s a hívást átirányítják egy további extra díjas számra, amelyen mikor az automata már felvette a telefont, akkor is további csöngéshangot hallunk, hogy húzzák az időt.

Az egycsengéses hívásokat egyes esetekben olyan térségből indítják, amelyek hívószáma emlékeztet a hazaiéra.

Mi a megoldás?

Nagyon egyszerű: mindig nézzük meg, ki telefonált, s ha ismeretlen, akkor gyanú esetén ne hívjuk vissza. Különösen ne, ha nem várunk külföldi hívást, amely ráadásul aggályosan rövid csengés után félbemarad.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!