Védje magát

2020.01.28. 16:59

Biztonsági tanácsok az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából

A nemzetközi nap alkalmából David Emm, a Kaspersky biztonsági kutatója az alábbi tanácsokat osztotta meg.

Forrás: Shutterstock

Ez a nap időszerű emlékeztető is, hogy milyen nagy mennyiségű adatot osztunk meg online – akár önként, akár véletlenül. Nem csoda, hogy az emberek sokszor már aggódva próbálják meg fenntartani az adatvédelem hatékony szintjét a mai kapcsolódó világban.

A pénzügyiektől az érzelmi következményekig, az online adatokkal való visszaélés nagyon sokféle hatással lehet, melyek még évekig is elhúzódhatnak, ezért nagyon komolyan kell vennünk azokat. A Kaspersky kutatásai azt mutatják, hogy az emberek több mint negyede került olyan helyzetbe, hogy valaki hozzájárulásuk nélkül fért hozzá személyes adataihoz – ez a 16–24 évesek csaknem harmadára igaz. Ezen felhasználók 24%-ának személyes vagy titkos adatait ellopták és visszaéltek velük. Az ilyen esetek majdnem felénél a személyes adatokhoz az áldozatok engedélye nélkül, online fiókjain keresztül fértek hozzá.

Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket digitális információinak bizalmas kezelésére:

1. Biztosítsa az összes online tranzakciókhoz használt eszközét – banki, vásárló, közösségi média – az Internet Security használatával, és a javításokat időben telepítse fel az operációs rendszerre és az alkalmazásokra.

2. Használjon egyedi, összetett jelszót minden online fiókjához, és fontolja meg a jelszókezelő használatát, hogy megkönnyítse azok megjegyzését.

3. Gondosan vizsgálja felül adatvédelmi és biztonsági beállításait, és korlátozza a látható és megosztható lehetőségeket.

4. Tiltsa le az ön által nem használt alkalmazásokat és funkciókat.

5. Kapcsolja ki a követési és a helymeghatározó szolgáltatásokat, amikor éppen nem használja, és konfigurálja a böngészőt úgy, hogy rendszeresen törölje a sütiket.

6. Használjon olyan szolgáltatásokat, mint például a „Have I Been Pwnd”, hogy kiderüljön, nem sérültek-e valamelyik digitális fiókján a bejelentkezési adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!