Orosz bíróság

2021.08.27. 18:00

Bírsággal fegyelmezi Moszkva a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot

Megbírságolta egy moszkvai bíróság a szolgáltatókat az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.

Forrás: Shutterstock

A bíróság a WhatsAppot 4 millió rubelre (16 millió forintra), a Facebookot 15 millió rubelre (60 millió forintra), a Twittert pedig 17 millió rubelre (68 millió forintra) bírságolta. A WhatsAppot az orosz közigazgatási törvénykönyv vonatkozó rendelkezésének első ízben történő, a másik két szolgáltatót pedig a jogszabály ismételt megsértése címén büntették meg.

Korábban egy moszkvai bíróság a Google-re 3 millió rubel (12 millió forint) bírságot szabott ki, az előírt adatlokalizáció első ízben történt megsértése miatt.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) korábbi közlése szerint

az orosz felhasználók személyes adatainak tárolását eddig mintegy hatszáz külföldi vállalat képviseleti irodája lokalizálta, köztük az Apple, a Microsoft, a Samsung, a PayPal, a Booking.com és az LG.

A LinkedIn közösségi hálózat oroszországi hozzáférhetőségét 2016-ban blokkolták a követelmény megsértése miatt.

A Facebook és a Twitter 2015 óta tárgyal az adatlokalizálásról.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!