illegális behatolás

2021.01.02. 15:56

Betört a riválisához a jegyértékesítő cég

Tízmillió dollár büntetést fizethet a TicketMaster.

Forrás: Shutterstock

Pont került a Live Nation cégcsoporthoz tartozó TicketMaster botrányának a végére. Az USA egyik vezető jegyértékesítő vállalatát öt vádpontban is bűnösnek találta a bíró a rivális CrowdSurge informatikai rendszerébe való illegális behatolás, továbbá az ezen keresztül elkövetett csalások miatt. A vállalat tízmillió dolláros, közel hárommilliárd forintos bírságot fizethet – írja az Origo.

A betörések 2013-2014-ben történtek, azonban nem klasszikus hackelésekről volt szó: a CrowdSurge két korábbi alkalmazottja a TicketMasterhez való átigazolásukat követően továbbra is be tudtak jelentkezni a volt munkaadójuk számítógépes rendszerébe, majd onnan olyan üzleti titkokat loptak. A Stephen Mead és Zeeshan Zaidi által szerzett bizalmas információkat felhasználva az új munkáltatójuk fontos ügyfeleket és megbízásokat tudott elhappolni a riválisa elől.

Megdöbbentő módon ezt a praktikát egy idő után nem is tartották fontosnak eltitkolni a tolvajok: a TicketMaster egyik céges összejövetelén jelentős mennyiségű kolléga szeme láttára jelentkeztek be a CrowdSurge rendszerébe, csemegéztek az ott található információk között.

Részben emiatt természetesen a CrowdSurge értesült a betörésekről, feljelentést tett. A botrány miatt 2017-ben mindkét elkövetőt elbocsátotta a TicketMaster, és bár beismerték a tetteiket, de a volt foglalkoztatójuknak céges szinten is büntetőjogi felelősséget kellett vállalnia az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!