Első hívás

2019.05.15. 15:07

Bekapcsolta az 5G-t Győrben kísérletként a Telenor

Élő, de zárt hálózattal a Széchenyi István Egyetemen megtörtént egy 5G-vel működő telefonnal az első 5G videóhívás is.

Forrás: Shutterstock

A hívás Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, valamint Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója között zajlott.

Az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Telenor a Széchenyi István Egyetemmel.

Kara Ákos történelminek nevezte az első videóhívást,

majd elmondta, hogy az emberek az 5G-től is ugyanazt várják el, mint elődjétől, a 4G-től, hogy megbízható, stabil és megfizethető legyen. Magyarország a 4G hálózat működése a világ első tíz helyezettje között van – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az embereknek az is reménye és elvárása, hogy a kormányzat a piaci szereplőkkel olyan ügyfélszolgálatot alakítson ki, ahol elérhetők a szereplők, kapcsolatot tudnak fenntartani, ezáltal a piaci szereplők ki tudnak teljesedni.

Kiemelte azt is, hogy azért a Széchenyi István Egyetemre esett a Telenor választása az 5G hálózat kipróbálására, mert távközlés terén a győri felsőoktatási intézmény kiváló.

Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese szerint

sok potenciál rejlik még az 5G-ben,

s reményét fejezte ki, hogy a technológia fejlesztéséhez az egyetem szellemi tőkéje hozzájárul majd és új lehetőség nyílik a nemzetgazdaság és a társadalom számára.

Beszélt arról is, hogy két bázisállomást alakítottak ki Győrben, egyet az egyetem tetején, egyet pedig a belvárosban. A tesztelésre és fejlesztésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adott három hónapra egy zárt frekvenciát. Az engedély igény esetén meghosszabbítható.

Az 5G hálózat rendkívül magas letöltési sebességgel működik, valós idejű kommunikációra képes, mert a válaszidő egy milliszekundumra csökken a 4G több száz milliszekundumos idejéhez képest és akár az óránkénti ötszáz kilométeres sebesség mellett is fenntartja a kapcsolatot a bázisállomásokkal – ismertette.

A digitalizáció határozza meg az ország jövőjét

A Telenor 25 éve indította el Magyarországon a szolgáltatást, a 4G hálózatot pedig 2010 őszén kezdték el fejleszteni és tesztelni. Azóta mintegy kétszáz milliárd forintot ruháztak a fejlesztésbe, amely mára világ egyik vezető mobilhálózatává vált.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora azt emelte ki, hogy a győri intézmény volt az első, amelyik a távoktatást bevezette, az 5G pedig fontos eszköz lehet abban, hogy az infokommunikáció segítségével még hatékonyabb legyen ez a tanulási forma.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) Győr alpolgármestere arról beszélt, hogy a digitalizáció és a digitális alapú fejlesztések fogják az ország jövőjét meghatározni. Az egyetem, a kormány, a győri önkormányzat és a helyi ipari szereplők közötti együttműködések és fejlesztések révén pedig e területen Győr élen jár.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!