Mobil fejlesztés

2019.12.19. 10:36

A német kancellár szerint nem helyes a Huaweit eleve kizárni

Mindent meg kell tenni a hálózati biztonság érdekében, de nem lenne jó egyetlen vállalatot sem eleve kizárni fejlesztési projektekből.

Ezt jelentette ki Angela Merkel német kancellár a német parlamentben a Huawei ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekben való részvételéről feltett képviselői kérdésre adott válaszában.

Angela Merkel kancellár a parlamentben (Szövetségi Gyűlés, Bundestag) Sabine Poschmann szociáldemokrata (SPD) képviselő által a kínai Huawei vállalatra vonatkozóan feltett kérdésre adott válaszában kifejtette:

„Ellenzem bármely vállalat eleve kizárását. A biztonság garantálása érdekében azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk”.

Hangsúlyozta, hogy teljes bizalmát élvezik az ügyben illetékes német biztonsági szervek. „Nagy baj lenne, ha nem így lenne” – tette hozzá.

Jót tesz a versenyhelyzet

„Nem lehet előre kijelenteni, hogy valamely vállalat részvétele szóba sem jöhet. Ugyanígy nem lehet viszont szem elől téveszteni a dolog bizalmi vonatkozásait sem” – fejtette ki a kancellár arra a kérdésre, hogy helyezett-e Kína kilátásba retorziókat arra az esetre, ha kizárnák a Huaweit a mobil hálózati fejlesztésekből.

„Semmilyen kínai állami szintű nyomásgyakorlásról beszámoló jelentés nem került elém”

- szögezte le.

A kancellár válaszában rámutatott: a Huawei nem csak Németországban, de szerte Európában kivette már a részét a második, harmadik és negyedik generációs mobil hálózati infrastruktúra kiépítéséből. A német mobil távközlési cégek körében pedig ezzel kapcsolatban még semmilyen biztonsági gyanú nem merült fel.

Nem árt fenntartásokkal kezelni a kínai cégek államilag szubvencionált dömpingáraira vonatkozó állításokat sem – tette hozzá.

Hangsúlyozta: miközben Európa az Ericsson és Nokia cégeknek köszönhetően két magas minőségű távközlési berendezéseket gyártó vállalattal is büszkélkedhet, a hálózati biztonság garantálásához mindenképpen szükség van a kínálat diverzifikálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!