AVAST botrány

2020.01.28. 21:54

A nálunk is népszerű vírusirtó kiárusítja az adatainkat

Éppenséggel a vírusirtó az egyik olyan program, aminél a felhasználó joggal számítana arra, hogy tisztességes feltételekkel működik.

Forrás: Shutterstock

Sajnos lehet, hogy nem így van. Az Avastról, s a tulajdonában lévő AVG-ról, a világszerte, így nálunk is népszerű ingyenes antivírus programról kiderítették, hogy visszaél a bizalommal, s adatvédelmi visszaéléseket követ el jóhiszemű felhasználóinak rovására. A Csehországban működő, multimilliárd dolláros cég programját 400 millióan használják szerte a világon.

Előzőekben már kiderült, hogy az Avast gyűjti és kiárusítja a felhasználók adatait: most újabb adatokat hozott nyilvánosságra a Vice és PCMag.

Kiderítették, hogy az Avast egy „leányvállalatán”, a Jumpshoton keresztül olyan vállalati ügyfeleknek adott úgymond betekintést a felhasználók intim adataiba, amelyek között megtalálható például a Google, a Microsoft, a Pepsi, és a McKinsey.

Az adatainkon többmillió dollárt kerestek.

A vírusiró tulajdonosa a szokásos érveléssel védekezik, miszerint az átadott adatokat „anonimizálták”. A PCMag szerint azonban az adatok visszafejthetők, s az egész ügylet úgy törvénysértő, ahogy van.

Múlt héten az egyre inkább reflektorfénybe kerülő vírusirtó a felhasználók beleegyezését kérte az adatgyűjtéshez-értékesítéshez.

Amerikában Ron Wyden, demokrata szenátor most azt követeli, hogy az Avast törölje az összes rögzített ügyféladatot. A vírusirtó egyelőre nem válaszolt a felszólításra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!