Zöld Dubrovnik

2019.07.06. 06:00

A jövőben csak elektromos taxik közlekedhetnek

A város nem tudja és nem is akarja kezelni a kaotikus helyzetet, amit a rengeteg taxi okoz a közlekedésben – mondta Mato Frankovic, Dubrovnik polgármestere.

Dubrovnik is kedvelt úticél az országba utazóknak.

Az Adria gyöngyszemének is nevezett városban a nyári szezonban akár háromezer taxi is közlekedik.

Noha a taxipiac teljes liberalizációja csökkentette a feszültséget a taxitársaságok között, problémát is okoz a nagyobb turistacélpontokon, ahol a nyári főszezonban tízszer több taxi fuvarozza a látogatókat, mint általában, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben.

Dubrovnik polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben nem változik meg a törvény, a városvezetés novemberben döntés hoz arról, hogy

taxizni csak elektromos autókkal lehet a városban.

A városnak nem ez lesz az első szigorító intézkedéseke a turisták miatt. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óváros védelmére korábban látogatói létszámstopot rendeltek el.

Hatalmas problémát jelentettek ugyanis a város számára a több ezer fős óceánjáró hajók, melyek ontották magukból az embereket. Olyankor nem csak az óváros telt meg, a hajókról buszok szállították a turistákat, szintén közlekedési dugókat okozva.

A városi vezetés az elmúlt években

korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát

és a vendéglátó helyek székeinek számát is csökkentette.

A városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni lehet, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a létszám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!