Van az a pénz

2020.04.24. 15:13

5 millió dollárt ér az észak-koreai hackerek lebuktatása

A kommunista ország szervezett kiberbűnözői több híres támadás és zsarolóvírus hátterében állnak.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 27, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) looking at a computer as he inspects a shelling drill of a long-range artillery sub-unit tasked to hit major targets in the southwestern waters at undisclosed place in North Korea. North Korean leader Kim Jong-Un carried out a rash of visits to military installations and chaired a meeting of senior figures in the armed forces, state media said, amid global unease over a possible nuclear test. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: KNS / KCNA / AFP

Fotó: AFP

Az amerikai kormány különböző hivatalai közös felhívást tettek közzé a The Hacker News szerint, melyben

az állami támogatással működő észak-koreai kiberbűnözők

által jelentett veszélyre hívják fel a világ, valamint kifejezetten a banki és pénzügyi intézmények figyelmét – írja a G Data.

A kommunista ország nem hivatalosan ugyan, de támogatja a kiberbűnözők tevékenységét, a rossz pletykák szerint így próbálják foltozni az ország költségvetésén tátongó lyukakat. Az amerikai kormány Hidden Cobra vagyis Rejtett Kobra néven emlegeti a csoportot, a szélesebb közvélemény viszont a Lazarus csoportként vagy a Béke őrzői néven ismeri őket.

Az amerikaiak szerint a koreaiak főképp a pénzügyi intézményeket és a digitális valuta váltóit támadták meg, zsarolóvírusos támadással a kormányzati szervezetektől szereztek pénzt. Ugyanakkor

kriptovalutát bányászó alkalmazásokat telepítenek a különböző országok rendszereibe,

ezzel is digitális valutához jutva hozzá.

Az amerikaiak becslése szerint a koreaiak minimum 2 milliárd dollárt szerezhettek ezekkel a tevékenységekkel.

Így nem meglepő, ha az amerikai kormány 5 millió dollárt hajlandó adni a nyomravezetőnek, melyet annak vagy azoknak ajánlanak fel jutalmul, akik releváns információt osztanának meg az észak-koreai hackerek tevékenységével kapcsolatban. A zárt közösségben tevékenykedő hackerek működését kevés kívülálló ismerheti, így lehet, hogy ez az összeg felhívás egy belső informátornak, hogy adja át társait.

A felhívás szerint a koreaiak folyamatosan támadják az amerikai és más országok kormányzati és katonai hálózatait, ahogy a kritikus infrastruktúrának minősülő iparágakat is össztűz alatt tartják, céljuk ebben az esetben az adatok ellopása, a megcélzott intézmények tevékenységének ellehetetlenítése.

Korábbi hírek szerint a kommunista országban a katonai hackereket az ország elitjébe sorolják,

és folyamatosan képzik ki őket erre a tevékenységre. Szakértők szerint 2014-ben bejutottak a Sony Pictures hálózatába, majd 2017-ben a világszerte nagy károkat okozó WannaCry zsarolóvírus mögött álltak.

Ugyanakkor ők működtetek egy olyan csalássorozatot, amelyben ATM-ekből vehettek fel pénzt. A közel-keleti ipari és energetikai cégeket pedig a Zerocleare adattörlő kártevővel célozták meg.

Borítóképünkön Kim Dzsongun rendkívüli látogatáson mutat irányt egy katonai létesítményben 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!