Digitália

2022.11.10. 08:30

Íme, a világ legolcsóbb utazási oldala

Csak válasszunk egy várost, és dőljünk hátra: utazhatunk és közben élvezhetjük a helyi rádiók zenéjét.

Forrás: Shutterstock

Az itt található Drive and Listen lebilincselő webportál, amely 4K-s utcakép-videókat egyesít a világ városaiból származó helyi rádióállomások jelen idejű adásaival. Pár kattintással kiválaszthatjuk a böngészőben, hogy Londonban, Moszkvában, Párizsban, Tokióban, vagy éppen Mumbaiban akarunk utazni.

Ez itt éppen Toronto

A helyszíneket a böngésző jobb felső sarkában lehet kiválasztani, miként az autó sebességéről is itt dönthetünk, hogy lassan, vagy másfélszeres, netán kétszeres sebességgel szelje át a várost. Be- vagy kikapcsolhatjuk a forgalom természetes zajait – és ami talán a legjobb az egészben, felhangosíthatjuk bármelyik helyi rádiócsatornát, hogy az élmény olyan legyen, mintha tényleg a helyszínen vezetnénk.

Néha kerékpárról rögzíthették a felvételt, mert a túrák letérnek a kitaposott ösvényről.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a világ több mint 50 városán keresztül hajtva a valós idejű helyi rádiót és az utcai élet hangjait hallgassuk: olyasmi, mint a Google Street View, de nincs szükség kattintgatásokra az előrehaladáshoz.

A szolgáltatás teljesen ingyenes: fejlesztője ugyan egy kis ablakban feltűnik pillanatokra, hogy hívjuk meg egy kávéra, de ha nem lennénk adományozó kedvünkben, az ablakot becsukhatjuk. Így télen feldobja a szobabiciklizést is: tekerés közben a képernyőn új tájakat láthatunk.

Végtelen úton

Más irányból is megközelíthető a szolgáltatás: ide kattintva választhatunk számtalan látvány, autó, motorkerékpár, bicikli, sí között,

van repülőgép pilótafülkéjétől kezdve a mélytengeri búvárkodásig, egzotikus vonatozástól hóesésig nagyon sok minden.

A fejlesztő végzős török egyetemista, Erkam Şeker azt mondja, hogy az ötlet még a világjárvány alatt született. Münchenben tanult és a honvágya miatt találta ki a szolgáltatást.

A Drive & Listen segítségével olyan nagyvárosok utcáin nézelődhetünk, mint Párizs, New York, London, Peking, Isztambul, Tokió és persze itt van Budapest is. Némelyik autózás alatt híres helyszínek is láthatóak, mint a Spanyol lépcső, a Colosseum és a Tokió torony. Legalább ilyen érdekesek a kevésbé ismertek, mikor például a bulgáriai Szófia környékén bolyongunk, vagy a behavazott oroszországi Jekatyerinburgon haladunk át.

Vigyázat, az alkalmazás meglepően addiktív! Bár nyilván érezni, hogy az élmény nem valódi, de majdnem az. A virtuális autózás jól utánozza a igazit: a kép nem túl nagy, nincs túl messze, a felvétel pontosan a vezető szemmagasságából készülhetett. Szinte az összes videó kristálytiszta 4K-ban készült.

Pár percesre tervezett pihenés a Drive & Listenen gyorsan kitolódhat, mert egy mumbai utazásból pillanatok alatt Szentpéterváron és Pekingben lehetünk. Ha nem London, akkor Prága. Ha nem Párizs, akkor Tokió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!