Digitália

2022.10.19. 06:00

Már csak hét évet kell kihúzni: készül a rák elleni vakcina!

A sikeres Covid-vakcina-gyártó BioNTech alapítói szerint 2030-ra elkészülnek a rák kezelésére szolgáló vakcinák.

Forrás: Shutterstock

Még az évtized vége előtt elérhetővé válhatnak a rákot célzó vakcinák az egyik legsikeresebb Covid-vakcina mögött álló férj és feleség csapata szerint. Uğur Şahin és Özlem Türeci szerint az mRNS Covid-vakcina-technológiát át lehetne alakítani a rákos sejtek elpusztítására, írja a The Guardian.

Uğur Şahin és Özlem Türeci társalapítói a BioNTech nevű német cégnek, amely a Pfizerrel együttműködve állította elő az mRNS Covid-vakcinát. Elmondták a BBC-nek, hogy rendkívül biztató áttöréseket értek el a rák elleni vakcinákkal kapcsolatos fejlesztéseikkel.

Turkish-German scientists Ugur Sahin and Ozlem Tureci receive Vehbi Koc Foundation's Outstanding Service to Humanity Award
Uğur Şahin és Özlem Türeci
Fotó: Arife Karakum / Forrás: AFP

A BBC Sunday with Laura Kuenssberg című műsorában Türeci professzor elmondta, hogy

a BioNTech Covid-vakcinájának mRNS-technológiáját úgy alakítják át, hogy az immunrendszert a betolakodó koronavírusok helyett a rákos sejtek megtámadására késztesse.

Arra a kérdésre, hogy az mRNS-alapú rák elleni vakcinák mikorra készülhetnek el a betegek számára, Sahin professzor azt mondta, hogy már „2030 előtt” rendelkezésre állhatnak.

Az mRNS Covid-vakcina úgy működik, hogy a Covid-vírus ártalmatlan tüskés fehérjéinek genetikai utasításait a szervezetbe juttatja. Az utasításokat a sejtek veszik fel, amelyek a tüskés fehérjét termelik ki. Ezeket a fehérjéket vagy antigéneket ezután mintegy „körözési plakátként” használják: így jelzik az immunrendszer antitestjeinek és más védekező mechanizmusainak, hogy mit keressenek és támadjanak meg.

Ugyanezzel a megközelítéssel lehet az immunrendszert arra ösztönözni, hogy felkutassa és elpusztítsa a rákos sejteket – magyarázta Türeci, a BioNTech vezető orvosigazgatója. A vírusokat azonosító kód helyett a vakcina a rákellenes antigénekre – a daganatos sejtek felszínén található fehérjékre – vonatkozó genetikai utasításokat tartalmaz.

A BioNTech már a világjárvány kitörése előtt is dolgozott mRNS rák elleni vakcinákon, de a cég a globális vészhelyzet miatt átállt a Covid-vakcinák előállítására:

már a cég több rák elleni vakcinája eljutott a klinikai vizsgálati szakaszba.

A német vállalkozás azt reméli, hogy a bélrák, a melanóma és más ráktípusok kezelésére is ki tud majd fejleszteni kezeléseket, de még jelentős akadályok állnak előtte. A daganatokat alkotó rákos sejtek sokféle fehérjével lehetnek tele, így rendkívül nehéz olyan vakcinát készíteni, amely az összes rákos sejtet megcélozza, de az egészséges szöveteket nem.

Türeci Kuenssbergnek elmondta, hogy a BioNTech a világjárvány során megtanulta, hogyan lehet gyorsan mRNS-vakcinákat gyártani, és jobban megértette, miként reagál az emberek immunrendszere az mRNS-re. A Covid-oltás intenzív fejlesztése és gyors bevezetése a gyógyszerhatóságoknak is segített kidolgozni, hogyan hagyják jóvá az oltóanyagokat. „Ez mindenképpen felgyorsítja majd a rák elleni vakcinánk bevezetését is” – tette hozzá.

Türeci továbbra is óvatosan nyilatkozik a munkával kapcsolatban: „Tudósként mindig habozunk azt mondani, hogy meglesz a rák gyógymódja – mondta. – Számos áttörésünk van, és tovább dolgozunk rajtuk.”

Még augusztusban a Moderna közölte, hogy beperli a BioNTech-et és partnerét, a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéget a cég Covid–19 vakcinájával kapcsolatos szabadalomsértés miatt. Az ezt firtató kérdésre Sahin azt válaszolta:

„Innovációink eredetiek. Húszévnyi kutatást fordítottunk az ilyen típusú kezelés kifejlesztésére, és természetesen harcolni fogunk a szellemi tulajdonunkért.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!