Digitális öröklét

2022.09.27. 17:35

A 91 éves Darth Vader visszavonul, de a hangja örökké él

James Earl Jones visszalép Darth Vader szerepéből, de a hangja továbbra is megszólal a Csillagok háborúja további filmjeiben.

Egy cosplayer Darth Vadert alakítja egy rendezvényen 2022-ben, Kaliforniában

Forrás: AFP

Fotó: Robyn Beck

A hatalmas termetű, félelmetes zihálású nagyúr alakját az időközben elhunyt David Prowse elevenítette meg, de a hangját mindig James Earl Jones adta. Jones először az eredeti 1977-es Star Warsban szólaltatta meg Darth Vadert, majd fellépett a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér című filmekben. Most, 91 évesen visszavonul, ám a gyártó további részeket forgat még a sorozatból, tehát a hangjára szükségük lesz továbbra is.

Ukrán fejlesztők készítették el archív felvételek alapján mesterséges intelligencia segítségével Jones hangját, amivel a stúdió majd a színész távollétében is bármilyen Vader szöveget el tud majd ziháltatni a leendő filmeken.

A szintetikus beszédtechnológia – James Earl Jones engedélyével – az ő fiatalkori hangján fogja megszólaltatni a Star Wars gonosztevőjét.

Jones néhány híres sora a sokak által kedvelt franchise-ból:

Én vagyok az apád”; „Az erő hatalmas. Az életből árad, ezért nagy, körülvesz valamennyiünket, összeköt és megvilágosít minket, nem az izmaidban, magadban, magad körül kell érezned az erőt!”; „Az Uralkodó megmutatja neked az Erő igazi természetét. Ő az új mestered.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!