Twitter kontra Musk

2022.08.10. 18:00

Szabadulna már a világ leggazdagabb embere a Twittertől

A Tesla elektromos autógyártó vezérigazgatója, Elon Musk több milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

Musk az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) kedden benyújtott bejelentése szerint 6,9 milliárd dollár értékben adott el Tesla részvényt. Ez volt az eddigi legnagyobb részvényeladása a vállalatban.

„Abban a (remélhetőleg valószínűtlen) esetben, ha a bíróság rákényszeríti a Twitter-üzlet véghezvitelére, és néhány befektető partner kiszállna, fontos, hogy elkerüljük a Tesla-részvények vészeladását” – írta a milliárdos Twitter üzenetében.

Musk jogi vitába keveredett a Twitter üzenetküldő szolgáltatással, mert vissza akar lépni a 44 milliárd dolláron tett felvásárlási ajánlatától. Musk szerint ugyanis a Twitter valótlan információkat szolgáltatott a platformot használó hamis fiókok számáról. Álláspontja szerint a Twitter azzal is megszegte az akvizíciós megállapodást, hogy nem biztosította a számok ellenőrzésének technikai feltételeit.

A tárgyalást október közepére tűzték ki Delaware állam egyik bíróságán. Musk szándéka szerint vissza vásárolja az eladott Tesla-részvényeket, ha a bírósági döntés nem kötelezi a Twitter akvizíciójának lezárására. Arra a Twitteren feltett kérdésére ugyanis, hogy ezután leáll-e a Tesla-részvények eladásával, és újra vásárol-e, szűkszavúan „igen”-nel válaszolt.

Elon Musk 54,20 dolláros részvényárfolyamon tette meg kivásárlási ajánlatát a Twitterre és befektető partnereket is toborzott az üzlet finanszírozásához. A Twitter részvénye kedden 42,83 dolláron zárt az amerikai tőzsdén. Szerdán európai idő szerint a déli órákban a tőzsdén kívüli forgalomban 44,56 dolláron állt a papír jegyzése.

A Tesla részvénye kedden 850,00 dolláron zárt, a tőzsdén kívüli forgalomban pedig 866,22 dolláron állt a jegyzés európai idő szerint dél körül.

Borítóképünkön Elon Musk (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!