A piac Tajvantól függ

2022.08.16. 10:19

Nem lesz vége egyhamar a mikrocsiphiánynak

Nem számít a félvezetők alkatrészellátási válságának közeli végére az Infineon müncheni csipgyártó vállalat vezérigazgatója, Jochen Hanebeck a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elmondottak alapján. Hiányra lehet számítani szerinte a jövőben a nagy teljesítményű félvezetők terén.

Forrás: Shutterstock

A szerződéses gyártóktól vásárolt félvezetőknél, például a mikrovezérlők és a csatlakoztathatóság területén a jövő évben is szűk keresztmetszetekkel kell számolnunk – jelentette ki az idén áprilisban az Infineon vezérigazgatói posztjára lépett Hanebeck.

A távlati kilátásokról szólva pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az elektromobilitás és a megújuló energiák térnyerésével összefüggésben megemelkedik a kereslet a nagy teljesítményű félvezető áramkörök és a belőlük készült berendezések iránt. 

Nagyon valószínű, hogy a következő hiány a nagy teljesítményű félvezetők terén következik majd be 

– mondta.

Az Infineon vezérigazgatója a Tajvan körüli konfliktus eszkalálódása miatt is aggódik. „Az elmúlt néhány évben, a félvezetőválság idején észrevettük, hogy mit jelent, ha a tajvani gyártók nem tudnak elegendő csipet szállítani. De ha egyáltalán nem érkezne több csip Tajvanról, az súlyos csapást mérne a gazdaság minden ágazatára, világszerte” – mondta.

Európa még annál is jobban függ a Tajvanról származó félvezetőktől, mint az Oroszországból származó energiától 

– mondta Hanebeck. 

A nagyon kifinomult félvezető termékek, például az okostelefonok processzorai és az autóipari alkalmazásokhoz használt mikrokontrollerek legújabb generációja esetében a függőség nagyon nagy. A következő öt–tíz évben nincs lehetőség arra, hogy ezeket a gyártásokat a szükséges mértékben máshol helyettesítsék – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!