Mesterséges intelligencia

2022.07.28. 15:25

Csupán a könyv szövegéből megfestette az MI a Harry Potter regények szereplőit

Az OpenAI Dall-E2-je az elmúlt néhány hónapban ámulatba ejtette az internetet. Íme, egy újabb játék, vagy kísérlet.

Mint ismert, a mesterséges intelligenciával működő rendszerek képesek arra, hogy pusztán szöveges angol nyelvű információk alapján megfestenek portrét, tájképet, rézkarcot – bármit – a megadott korszak és művész stílusában. A kérdés persze nem ennyire egyszerű, mert a gépnek adott utasításoknak ki kell térniük a fényektől az ecsetkezelésig sok mindenre. De a másodpercek alatt elkészülő, néha zavarba ejtően művészi képek igazán figyelemre méltóak tudnak lenni.

Jim Clyde Monge az MLearning.ai-on kipróbálta, hogy milyen képeket készít a Dall-E2 a Harry Potter szereplőiről, ha nem látja a filmeket, hanem a mesterséges intelligencia csak és kizárólag J. K. Rowling könyveiben leírtak szerint dolgozik. 

Érdemes megnézni, hogyan nézhetett volna ki a Harry Potter szereplőgárdája a Dall-E2 szemével. Az MI rendszerét már csak azért is érdemes volt megdolgoztatni, mert a film alkotói közismerten jelentősen eltértek a regényíró által megalkotott szereplők külsejétől.

Mit alkotott pusztán a regénybeli szöveg alapján dolgozva a Dall-E2?

Harry Potter

Könyvleírás: Vékony arcú, fekete hajú, élénkzöld szemű fiú. Kerek szemüveget visel, nagyon vékony heg van a homlokán.

Illusztrációk: Jim Clyde Monge

A könyvekben szereplő Harry Potternek rakoncátlan, fekete haja van, míg filmváltozatának sokkal világosabb a haja. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy Daniel Radcliffe szőke volt, és azt akarták, hogy a haja a lehető legjobban illeszkedjen a karakter leírásához.

Nagy különbség, hogy a könyvekben Harrynek zöld, a filmekben kék szeme van.

A könyvekben Harryt meglehetősen soványnak és nem túl izmosnak írják le, míg a filmekben sokkal erőteljesebbnek látszik.

Hermione Granger

Könyvleírás: Egy tudálékos hangú lány, dús barna hajjal és meglehetősen nagy elülső fogakkal.

Emma Watson Hermione-ja nagyrészt megfelel a könyv leírásának.

A mesterséges intelligencia által generált Hermione viszont elég ijesztő benyomást kelt vigyorgó arcával. Kicsit ducibbnak is néz ki, ami eltér Watson gyönyörű megjelenésétől.

Ron Weasley

A könyv leírása: Magas, vékony, szálkás, szeplős, fiú, nagy kezekkel és lábakkal, hosszú orral

Ron Weasley az egyik legkedveltebb karakter a Harry Potter-sorozatban. Akad néhány határozott különbség a könyvekben és a filmekben látható Ron között.

A könyvekben Ront magasnak és szikárnak írják le, élénkvörös hajjal. A filmekben azonban Ront Rupert Grint játssza, aki alacsonyabb és tömzsibb. Ráadásul Ron haja a filmekben inkább eperszőke, semmint a könyvekben leírt élénkvörös.

M. McGalagony

Könyvleírás: Professzornő, magas, szigorú megjelenésű, kontyba kötött, sötét hajú.

Dame Maggie Smith tökéletesen alakította McGalagony professzort. Bár Smith a könyvekben csak 56 éves, de a filmben úgy nézett ki, mintha 70 lenne.

A könyvekben szigorú tanár, aki mindig a legjobbat-legtöbbet követeli meg tanítványaitól. A filmben azonban inkább anyafigura, mindig vigyáz a tanítványaira, és igyekszik biztonságban tartani őket.

Piton professzor

Könyvleírás: Vékony, sápadt bőrű, nagy horgas orral, sárga fogakkal, vállig érő zsíros fekete hajjal és fekete szemekkel

A könyvekben Pitont soványnak, horgas orrúnak és sötét, zsíros hajúnak írják le.

Azt is olvasni, hogy „sápadt” arcszíne van. A filmekben azonban Pitont a jóképű Alan Rickman játssza. Ő azonban közel sem tűnik betegesnek, mint a könyvekben.

A haja is sima, stílusos, sokkal vonzóbb, mint a Pitoné a könyv leírása szerint.

Dall-E2

Aki szeretné kipróbálni a mesterséges intelligencia festészetét, jelentkezhet például az OpenAI Dall-E2-re, amely ma még csak privát meghívóval érhető el. Vagy más MI megoldásokat is kipróbálhat.

Az elsőre (másodikra is) szokatlan felépítésű programok felületén beírja angolul a szöveges leírást a prompt mezőbe, és megnyomja a Generálás gombot. Hat kép létrehozása körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe, aztán lehet újabb és újabb utasításokkal változatokat készíttetni.

Monge a cikkünk alapjául szolgáló leírásában külön felhívja a figyelmet arra, hogy a szöveges prompt elejére be kellett írnia a „Realistic portrait” kifejezést. Ha nem így tett volna, valódi képek helyett rajzfilmszerű képek készülnek.

Tegyük hozzá, azzal még jól járt volna, hiszen például a Midjourneyben talán rémlátomásszerű szellemek lennének a generálás eredményei. Nem olyan könnyű kezelni a felhasználóknak a mesterséges intelligenciát, mint amilyennek elsőre tűnik, s nem is annyira művészi. De mindenképpen mulatságos, sőt addiktív: vigyázzunk, nekünk is rá lehet szokni a varázslatra, mint a regényben-filmben Harry Potternek.

Borítóképünk illusztráció: egy éjszakai jelenet a Roxfort Kastélyról a Harry Potter film készítésekor a Universal Studiosban – Japánban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!