Hétköznapira vették

2022.07.15. 17:47

Az OPPO okosszemüvege ugyan kísérlet, de nagyszerű ötlet

Kiterjesztett valóság, monokli stílusban – így lehetne röviden összefoglalni.

Az úgynevezett „normális kinézetű szemüveg” a kiterjesztett valóság szent grálja, amit már régen próbálnak felkutatni a nagy technológiai cégek, mint a Google és az Intel, meg a North-hoz és a Snaphez hasonló startupok.

Valami olyan kellene, amit az emberek anélkül viselhetnek a szemükön, hogy teljesen furcsák lennének, és ami még fontosabb, lehetőleg a környezetük se érezze kényelmetlenül magát. Ez eddig nem jött össze senkinek – a kínai OPPO talán ügyesebben közelíti meg a kihívást.

Az év elején bemutatott Air Glass egy szemüveg alapú heads-up kijelző. Az Oppo nem tervezi az Air Glass bevezetését Kínán kívül, és ott csak „korlátozott mennyiségben” árulják, ahol az Oppo már tervezi, hogy lecseréli egy következő generációs verzióra. Ez meglehetősen drága, 4.999 jüan (kb. 745 dollár), és 

inkább egy demó, mint termék.

De míg sok AR-kísérlet a puszta technikai képességek erőltetésére összpontosít, az Air Glass elfogad néhány egyértelmű hardveres korlátot. Az Air Glass jószerével egyetlen lencse, amely egy monokróm Micro LED projektorral van felszerelve, valamint egy műanyag szárat ad egy kis hangszóróval és egy érintős trackpaddal.

Ahelyett, hogy önálló szemüveg lenne, az Air Glass-t bölcsen úgy tervezték, hogy viselője egy mágnessel pattintva illesztheti egyedi tervezésű szemüvegkeretéhez.

Az Air Glass-t Bluetooth-on keresztül párosítjuk egy (ismét csak Kínában található) OPPO telefonnal, s egy zöld heads-up kijelzőt kapunk, amely a látásunk egy kis részét lefedi –  körülbelül akkorát, mint egy méterre eltartott tenyér.

Kissé olyan érzés, mondják a kipróbálók, mintha valami kiborg használná a disztópikus jövőben 1995-ben: nagy kontrasztú, élesen látható benne minden – kivéve erős napfényben. Mintegy háromórás használatra képes.

Kilenc évvel ezelőtt a Google Glass egy drága kamerát és vetítőrendszert helyezett a viselője szeme elé, ami a legjobb esetben is tolakodónak tűnt: a szemüveg tulajdonosa nem csupán egy elektronikus eszköz tulajdonosává, hanem mondhatni, a Google Glass viselőjé lett általa.

Az Air Glass ezzel szemben inkább olyan, mint egy fülhallgató. A készülék némileg beleolvad a szemüvegkeretbe, s könnyű eltávolítani az AR-részt, és a tokba dugni.

Az OPPO AR felülete egyszerű widget-szerű alkalmazásokra összpontosít „kártyák” formájában, amelyeket a kísérő okostelefonos alkalmazásból kezel. Az oldalsó trackpaddal lapozhatunk a kártyák között, vagy a szemüveg kijelzőjét megérintve be- és kikapcsolhatjuk azokat. Hosszan megnyomva hangutasításokat is lehet adni, vagy gesztusokat használni egy OPPO okosórával.

A kártyák olyan információkat jelenítenek meg, mint az idő vagy az időjárás. Útvonalakat terveznek, közel valós idejű nyelvi fordítást jelenítenek meg (az automatikus fordítás az angol és a kínai nyelvre korlátozódik), vagy szövegfájlokat töltenek be. Mivel a súgógép gyakorlatilag bármilyen szöveget megjelenít, kreatívan is felhasználható – lehet úgy főzni vele a vacsorát, hogy a receptet word-doksiba írjuk és szemüvegből olvassuk a tudnivalókat.

Borítóképünkön az Air Glass

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!