Mesterséges intelligencia

2022.06.23. 18:00

Az Amazon okoskészüléke, az Alexa utánozza elhunyt szeretteink hangját

Igen, ez tényleg úgy hangzik, mint egy kiszivárogtatott Black Mirror forgatókönyv. De igaz.

Az Amazon szerdán Las Vegasban tartott Re:Mars konferenciáján bemutatott egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi, hogy Alexa hangasszisztense bármilyen hangot utánozzon. A még fejlesztés alatt álló funkciót arra lehetne használni, hogy egy családtag hangját utánozza, még akkor is, ha már meghalt.

Az a cél, hogy a felhasználók Alexa hangalapú asszisztensén keresztül beszélhessenek családtagjaikkal, még haláluk után is.

Rohit Prasad, az Alexa csapat alelnöke és vezető kutatója demonstrálta az újdonságot, amely lehetővé teszi, hogy a hangasszisztens egy adott emberi hangot utánozzon.

Bemutató videóban egy gyerek azt mondta: „Alexa, be tudná a nagyi fejezni az Óz, a nagy varázsló felolvasását?”

Alexa az alapértelmezett, robotikus hanggal megerősítette a kérést, majd lágy, emberi hangra váltott, a gyermek családtagját utánozva.

Az Alexa csapata olyan modellt fejlesztett, amely lehetővé teszi, hogy a hangasszisztens „kevesebb mint egy percnyi felvett hanganyaggal” már kiváló minőségű hangot produkáljon – mondta Prasad.

A bármilyen hang reprodukálására képes funkció még fejlesztés alatt áll.

A mesterséges intelligencia társalgási képességeinek javítása és egyáltalán, „társszerűvé” tétele kulcsfontosságúvá lett, különösen annak fényében, hogy „oly sokan elvesztettünk valakit, akit szerettünk” a Covid-19 világjárvány során – magyarázta Prasad.

Bár a mesterséges intelligencia nem tudja megszüntetni a veszteség okozta fájdalmat, az emlékeket mindenképpen tartóssá teheti

– tette hozzá.

Az e-kereskedelmi óriás természetesebbé kívánja formálni az Alexával való társalgást, és egy sor olyan funkciót vezet be, amelyek lehetővé teszik, hogy a hangalapú asszisztens a lehető leginkább emberi párbeszédeket tudja produkálni.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!