Jó tudni

2022.05.04. 14:36

Így távolíthatjuk el személyes adatainkat a Google keresési találataiból

Néha a Google többet tud, mint amennyit szeretnénk, s amit a ránk keresők szeme előtt hagynánk. Van megoldás.

A Google az egyik legadatéhesebb Big Tech vállalat. Bár az utóbbi években egyre több személyes adatvédelmi beállításhoz férhetünk hozzá, előfordulhat, hogy a keresőben olyan adataink is hozzáférhetővé válnak, amelyek valamilyen szempontból zavarják a magánéletünket.

Sokan nem szeretnék, ha lakcímük, gyakori tartózkodási helyük, vagy mondjuk a bankszámlaszámuk nyilvánosságra kerülne. Meglehet, hogy egy korábbi botlásunk ragad fenn az interneten: kellemetlen, ha a kollégista korunk kicsapongásairól készült képekre, hamisított intim fotókra például a leendő munkáltatónk könnyedén rábukkanhat.

Kapcsolatba léphetünk ugyan a képeinket tároló weboldal tulajdonosával, és kérhetjük, hogy távolítsa el azokat. Ez azonban nem mindig lehetséges, különösen, ha mondjuk már sokan megosztották a Twitteren, a Facebookon vagy az Instagramon.

Szerencsére a Google létrehozott egy eszközt, amellyel igényelhetjük, hogy a keresési eredményekből hagyjanak ki bizonyos adatokat, például a személyes képeket, hamisított fotókat, a személyazonosításunkra alkalmas információkat vagy a kiskorúakról készült képeket.

A személyazonosításra alkalmas adatok eltávolítására vonatkozó irányelvek értelmében 

kérhetjük a Google-t, hogy többé ne jelenítse meg az alábbiakat:

  • bizalmas kormányzati azonosítók (ID), mint például a társadalombiztosítási számok.
  • bankszámlaszámok
  • hitelkártyaszámok
  • kézzel írt aláírások képei
  • személyazonosító okmányok képei
  • rendkívül személyes, korlátozottan hozzáférhető és hivatalos feljegyzések, például orvosi feljegyzések
  • személyes elérhetőségi adatok (fizikai címek, telefonszámok és e-mail címek)
  • bizalmas bejelentkezési adatok.

Ha eltávolítási kérelmet szeretnénk benyújtani a Google-nál, először is ellenőrizzük az előírt követelményeket a Google keresés eltávolítása oldalon, majd kattintsunk az ott található Eltávolítási kérelem indítása gombra.

A kérelem benyújtása után kapunk egy automatikus visszaigazoló e-mailt, ami megerősíti, hogy a Google megkapta az igénylésünket. A Google a felülvizsgálat során további információkat gyűjt. Ha a kérés nem tartalmaz elegendő információt az értékeléshez, például URL-címeket hiányol, a Google igényelheti, hogy pontosítsuk a kérést.

Ha a benyújtott URL-ek a Google irányelvének hatálya alá tartoznak, akkor vagy az URL-eket minden lekérdezés esetén eltávolítja, vagy csak azokból a keresési eredményekből, amelyekben a lekérdezés tartalmazza a panaszos nevét vagy más megadott azonosítókat, például álneveket.

Ha a kérés nem felel meg az eltávolítás feltételeinek, a Google rövid magyarázatot nyújt. Ha kérelmet elutasítja, és később további anyagokkal rendelkezünk az ügyünk alátámasztására, újra benyújtható a kérelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!