341 nap az űrben

2022.03.30. 18:08

Az amerikai űrhajós is a Szojúz űrkapszulával tért vissza az űrállomásról (videó)

Az amerikai űrhajós és orosz kollégái szerdán a Szujúz űrkapszulával tértek vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Mark Vande Hei, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov közép-európai idő szerint fél 12-kor landolt Kazahsztánban.

Korábban felmerült, hogy az amerikai Vande Hei az Amerika és Oroszország között az ukrajnai háború miatt feszültté vált viszony miatt esetleg nem tér vissza az orosz Szojúz-űrhajóval.

Földet érés a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében
Forrás: Bill Ingalls / MTI/AP/NASA

Vande Hei és Dubrov együtt érkeztek az űrállomásra 2021. április 9-én. Az 55 éves amerikai űrhajós 341 napot töltött az űrállomáson, s ezzel megdöntötte Scott Kelly korábbi rekordját.

 

Borítóképünkön Mark Vande Hei amerikai (b) és Anton Skaplerov (k) és Pjotr Dubrov orosz űrhajósok a Szojúz MSz-19-es orosz űrkapszulában, miután földet értek a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében. Vande Hei és Dubrov együtt érkeztek az űrállomásra 2021. április 9-én. Az 55 éves amerikai űrhajós 341 napot töltött az űrállomáson, s ezzel megdöntötte Scott Kelly korábbi rekordját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!