Gyakorlatra koncentrálnak

2022.02.28. 09:28

Nagyszabású technológiai ösztöndíjprogram indul a Pécsi Tudományegyetemen a Huawei támogatásával

A több tízmillió forintos támogatásból hallgatói interdiszciplináris kutatásokat végeznek és ipari alkalmazásokat fejlesztenek.

A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja a tehetséggondozás és a kutatás-fejlesztés ösztönzése a hallgatók körében. A vállalat és az egyetem együttműködése révén a hallgatók a felhő számítástechnika és a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásához kapcsolódó interdiszciplináris kutatási projekteket valósítanak meg, többek között a Huawei saját operációs rendszerén, a Harmony OS-en.

 

A XV. Pollack Expo-n jelentették be, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Huawei Technologies Hungary a 2021/22-es tanév második félévében elérhető, a kutatás-fejlesztést támogató pénzalapot hozott létre. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramba bekerülő, mentor tanárok segítette hallgatókat és hallgatói csapatokat a vállalat több tíz millió forinttal, valamint technológiai eszközökkel is támogatja kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában. A program azokat a tanulókat szeretné ösztönözni, akik szívesen ismerkednek az iparvállalatok számára egyre fontosabb témakörökkel, mint például a felhő számítástechnika, valamint a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásai.

„A fiatal tehetségek támogatása, képzése mindannyiunk közös érdeke, hiszen a jövő intelligens társadalmának építése a szemünk előtt zajlik” – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. – „Vállalatunk különféle ösztöndíj- és tehetségprogramjaival egy évtizede segít abban, hogy a magyarországi mérnökképzés során a hallgatók versenyképes tudást kaphassanak, és az egyetemi tudást a piaci igényekhez közelítsük.”

 

Középpontban a gyakorlati tudás

 

A Műszaki és Informatikai Kar a jövőben olyan hallgatói projekteket indít, amelyek egy-egy valós ipari probléma megoldására irányulnak. A projektek során a hallgatók fontos gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert, interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és részt vehetnek digitalizációs demók fejlesztésében, többek között a Huawei Harmony OS operációs rendszerére is.

 

A szabadon választható projektek keretében a hallgatói teamek külsős konzulens bevonásával önálló részfeladatokat definiálnak, amelyek megoldása segítséget nyújt az adott vállalati partner ipari tevékenységében. Ezek, a gyakorlati tudás kiszélesítésére fókuszáló projektek, a piaci és egyetemi szereplőknek egyaránt kedvezőek, hiszen piaci oldalról adott esetben befejeződhet egy-egy hosszan elhúzódó feladat, hallgatói részről pedig a kidolgozásban résztvevő csapat a pénzbeli támogatás mellett jól hasznosítható gyakorlati tudást kaphat.

 

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte: „Az ipari partnerekkel történő együttműködés nagy segítséget nyújt abban, hogy az egyetem tudományos és kutatási eredményei a piac számára is előnyös projektekben hasznosuljanak, melyek keretében az egyetemi hallgatók valós, piaci tapasztalatokat szerezhetnek az elméleti tudás megszerzése mellett. A versenyképes gyakorlati tudás és a legújabb technológiai ismeretek – mint amilyen a Huawei-é – nélkülözhetetlenek a jövő munkavállalói számára.”

 

Tréninganyagok a Huawei támogatásával

 

A Huawei Technologies Hungary és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának együttműködése a 2021/22-es tanév első felére nyúlik vissza, amelynek során a Huawei ICT Academy oktaktási tréning program keretében oktatók, majd hallgatók ismerkedhetnek meg az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt, hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal. 

 

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!