Sírjunk vagy nevessünk?

2021.12.07. 06:00

Sokatmondó, melyik emoji a legnépszerűbb – nem találná ki!

Csupán vicceskedés lenne? Annál azért sokkal beszédesebb, hogy az összesen 3663 hangulatjelből most, 2021-ben melyiket használjuk a legtöbbet.

Bármit is gondoljunk róla, a világ online felhasználóinak 92%-a használ emojikat: de melyiket? Mint minden fontos kérdésre, erre is egy bizottság ad választ…

Az Unicode Consortium, a különböző írásrendszerek egységes kódolását és használatát leíró nemzetközi számítástechnikai szabvány adataiból kiderül, hogy 2021-ben a legtöbbet használt emoji még a piros szív, azaz a szeretet emojit ❤️ is megelőzve a sírva nevet (röhög – ízlés szerint) lett: 😂

Talán nem csupán véletlen, hogy az örömkönnyes – vagy éppen sírva vigadó? – hangulattól még a szeretet is lemaradt: utána pedig, már ami az emojik felhasználási gyakoriságát illeti, statisztikailag csak egy mély szakadék következik.

A felhasználás gyakorisági sorrendjét tekintve ezek a világszerte legnépszerűbb emojik:

😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊

A gyűjtemény joggal ismerősnek tűnhet – látszólag nem sokban különbözik a legutóbbi, 2019-es adatközléstől. Bármennyire is olyan végtelenül változatosnak tűnik a világ, a top 100 emoji elviszi az összes, 3663 emoji 82%-át.

Kicsit egyértelműbb lesz a kép, ha a 2019-es év legnépszerűbb tíz emoji-ját vetjük össze az ideiekkel.

2019: 😂 ❤️ 😍 🤣 😊 🙏 💕 😭 😘 👍

2021: 😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊

Elsőre nem biztos, hogy látjuk a különbséget. Ha közelebb hajolunk az apró karakterekhez, kitűnik, hogy a kettős szív nincs már nincs a top tízben. A mostani olyan szerencsétlen év lett, hogy még a szerencse emoji 🍀 is kiesett a toplistából.

És persze a COVID továbbra is a mindennapjaink része marad majd 2022-ben.

Bár az egészséggel kapcsolatos emojikat egyre gyakrabban használják, csak ez a két hangulatjel lépett be a top 100-ba 2021-ben: 🥵 és 🥴.

A maszkos 😷 pedig a 186-ról a 156. helyre lépett előre.

Végül is, ha ezt nézzük, a globális világjárvány, amely megváltoztatta az életmódunkat, felborította a gazdaságokat, alig változtatott azon, hogy miként fejezzük ki a hangulatunkat online.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!