Ország-világ

2021.10.17. 10:40

Visszatért a világ első játékfilmes forgatócsoportja a Nemzetközi Űrállomásról

A Kihívás munkacímmel forgatott filmben a háromezer jelentkező közül kiválasztott, észt származású Julija Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét.

6670052 11.10.2021 In this handout video grab released by the Russian Space Agency Roscosmos, from left, cosmonaut Anton Shkaplerov, actress Yulia Peresild and film director Klim Shipenko are pictured during the 66th Expedition to the International Space Station (ISS). Editorial use only, no archive, no commercial use. The press service of Roskosmos / RSC "Energia»

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Sputnik via AFP

Visszatért a Földre vasárnap a világ első forgatócsoportja, amely játékfilmen dolgozott a világűrben.

Julija Pereszild színésznő és Klim Sipenko rendező-producer, valamint Oleg Novickij űrhajós vasárnap a Szojuz MS-18 űrhajó leszállóegységében érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról. Kazahsztánban, Zseszkazgan várostól 148 kilométerre délkeletre értek földet, egészségi állapotuk a Roszkoszmosz szerint jó.

A Kihívás munkacímmel forgatott filmben a háromezer jelentkező közül kiválasztott, észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét, akit Novickij személyesített meg.

A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül.

Julija Pereszild színésznő és Klim Sipenko rendező-producer, valamint Oleg Novickij űrhajós vasárnap a Szojuz MS-18 űrhajó leszállóegységében érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról.
Fotó: Sergei Savostyanov / POOL/Sputnik/AFP

A 12 napos repülés alatt a rendezésért és a sminkért is felelős Sipenko a kép- és hanganyagot is maga rögzítette. A 189 centis testmagasságával ő lett a legmagasabb orosz, aki valaha is az űrállomáson jár.

A négy hónapig tartó felkészülés alatt egy tartalék legénységet is kiképeztek a súlytalanság állapotában megvalósítandó forgatásra, Oleg Artyemjev űrhajós, Aljona Mordovina színésznő és Alekszej Dugyin operatőr személyében. A projektbe bevont kozmonauták ezzel párhuzamosan elsajátítottak néhány fogást a színjátszás alapjaiból.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal azt követően, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

A Nemzetközi Űrállomáson a filmesek távozása után Skaplerov és Dubrov mellett Mark Vande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai, valamint Hoszide Akihiko japán és Thomas Pesquet francia űrhajós maradt.

A forgatócsoportot az űrállomásra szállító Szojuz MS-19 volt több mint húsz év után az első orosz űrhajó, amelynek legénységében egyetlen külföldi sem akadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!