első út

2021.09.19. 07:19

Biztonságosan visszatért a Földre a SpaceX kizárólag amatőr űrhajósokat szállító űrhajója

Az Atlanti-óceánba ereszkedett ejtőernyőkkel szombat este a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat kizárólag amatőr űrhajósokat szállító Crew Dragon űrhajója, befejezve a háromnapos, Föld körüli missziót, amelyet Inspiration4-nek neveztek el.

This screengrab taken from the SpaceX live webcast on September 17, 2021 shows Inspiration4 crew (from L) Christopher Sembroski, Jared Isaacman, Sian Proctor and Hayley Arceneaux in orbit. - The first space tourism mission by Elon Musk's SpaceX blasted off from Florida on September 15 and the four crew members -- a billionaire and three other Americans -- have already seen more than 25 sunsets and sunrises. (Photo by - / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Spacex/AFP

Fotó: AFP

Az űrhajó amerikai keleti idő szerint este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától, csendes időben.

A visszatérés is automatizált volt, mint az egész repülés.

Ezután a tengerből hajóra emelték a Crew Dragont, és vidáman kiszállt belőle a négy űrhajós: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski. A SpaceX ezt élőben közvetítette a YouTube-on. Látszott a képeken, hogy az űrhajó külső felülete a visszatérés közben a súrlódási hőségtől megperzselődött.

A földet – pontosabban vizetérés pillanata
Fotó: Nasa/AFP

Az űrhajósoknak még a hajón orvosi vizsgálaton kellett átesniük, csak ezután szállították őket helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba.

Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó most első alkalommal járt Föld körüli pályán.

A Crew Dragont, amely egy Dragon 2 osztályú űrhajó, egy Falcon 9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Majd 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülte meg a Földet. Az űrhajósok nem csak szórakoztak, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeztek. Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!