Negatív hatás

2021.08.22. 12:02

Szorongást okozhatnak az okosórák

Egyes esetekben inkább ártanak, mintsem segítenek az egészségügyi szenzoraik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egészségügyi áttörést jelentenek az okosórák, hiszen hatékonyan nyomon követhetőek velük a fizikai aktivitások, a pulzusfigyelés, a véroxigénszint mérése, az EKG-funkció pedig már bizonyítottan életeket mentettek, miután riasztásokat küldtek a viselőiknek az abnormális mérési eredményekről.

Mostanra viszont bebizonyosodott a sanda gyanú, hogy egyes betegeknél kontraproduktívnak bizonyulhatnak az okosórák, hiszen az inkonkluzív, félreértelmezett mérési eredményeik teljesen felesleges szorongáshoz vezethetnek – figyelmeztet az Origo cikke. A súlyosbodó problémára Lindsey Rosman, az Észak-Karolinai Egyetem Orvostudományi Iskolájának kardiológus professzora hívta fel a figyelmet.

Állítása szerint egyre gyakoribb, hogy az okosórás betegek elképesztő mennyiségű mérési eredménnyel jelentkeznek, miközben érdemben nincs panaszuk.

Például egy hetvenéves asszony egy év alatt 916 EKG-t készített az Apple Watch okosórájával a riasztások miatti szorongásától vezérelve. A helyzet további negatív következménye az orvosok és a páciensek közti viszony feszültté válása lehet, mikor az utóbbiak nem hiszik el, hogy nem érdemes jelentőséget tulajdonítaniuk az általuk félelmetesnek tartott mérési eredményeknek.

Egyelőre nem világos, hogy miként érdemes kezelni a helyzetet, de az okosórák által szolgáltatott hasznos információkról és jogos riasztásokról rossz ötlet volna lemondani. Rosman szerint a legjobb megközelítés talán az volna, ha az okosórák érthetőbben el tudnák magyarázni a viselőiknek, hogy mit és mit nem jelentenek a mért adatok.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!