Mit töltünk le?

2021.08.15. 06:00

Az FBI figyelmeztet: kriptovaluta-tulajdonosok veszélyben

A kiberbűnözők aktívan támadják a virtuális értékekkel foglalkozó platformokat és kriptopénztárcákat.

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Az FBI figyelmeztetése szerint a bűnözők több módszert is használnak arra, hogy ellopják vagy a tőzsdék segítségével tisztára mossák a különböző kriptovalutákat. Ezek közé tartoznak például a technikai támogatás jellegű átverések, máskor

SIM csere vagy az azonosság ellopásával veszik át az ellenőrzést a kiszemelt áldozatok kriptovaluta-pénztárcája felett.

Az ellopott kriptovaluta értékeket elég nehéz nyomon követni miután azokat a támadók átteszik a saját ellenőrzésük alatt lévő kriptopénztárcákba. Így a nyomozóknak nagyon nehéz a munkájuk, amikor az ellopott értékek visszaszerzéséről van szó.

Az elmúlt egy évben, pontosabban 2020 májusa és 2021 májusa között az amerikai szövetségi nyomozóiroda több esetet is regisztrált, amikor kriptovalutát loptak – írja a Bleeping Computer nyomán a G Data. A sikeres támadási módszerek között említették például, amikor a kétfaktoros azonosítás megkerülése után hozzáfértek az áldozatok kripto folyószámláikhoz. Elterjedt az a módszer is, amikor az adott kriptovaluta platform vagy tőzsde képviselőjének kiadva magukat csapják be a támadók áldozataikat. De a

SIM cserés támadáshoz is folyamodtak a bűnözők, így a mobiltelefonon tárolt kriptopénztárcákhoz férhettek hozzá. A SIM cserés támadásról itt is lehet olvasni.

A szövetségi nyomozóiroda tanácsai szerint az esetlegesen érintett pénzügyi szervezetek és felhasználók figyeljenek a gyanús, esetleg hamisított e-mailekre, mert azok egy adathalász támadás kezdetét jelenthetik. A kriptovaluta tulajdonosok számára az javasolták, használjanak több faktoros azonosítást, ezzel is csökkentve a támadók esélyeit.

Ne dőljünk be annak a trükknek sem, amikor idegenek arra vennének rá bennünket, hogy saját számítógépünkre töltsünk le egy általuk javasolt szoftvert. Szükség esetén a kriptotőzsdék és pénzügyi szervezetek képviselőivel igyekezzünk mi magunk felvenni a kapcsolatot, de csak a hivatalos weboldalon közzétett kommunikációs lehetőségeken keresztül.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!