Megosztó praktika

2019.07.09. 22:10

Szúnyogriasztóval küzdenek a vandálok ellen

A nem megfelelően viselkedő fiatalokat magas frekvenciájú hanggal űzik el a parkokból.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aaron Amat

A világ minden táján problémát jelent a köztéri vandalizmus. Némelyek erős késztetést éreznek a szép és jó dolgok minél gyorsabb tönkretételére, különösen néhány alkoholos ital elfogyasztása után. Pennsylvania állam legnagyobb városának az illetékesei úgy döntöttek, hogy a térfigyelő kamerák nem elég praktikusak a parkok védelmére, ezek helyett vagy mellett most megpróbálják egy különleges berendezéssel kiűzni a fiatalokat éjszakára a parkokból és a játszóterekről, hogy csökkenjen a vandalizmus mértéke – írja az Origo.

A Mosquito szolgálat közben
Fotó: Sunmist / Wikimedia

Philadelphia közterületekért felelős cége eddig 31 darab Mosquito nevű berendezést helyezett üzembe a város parkjaiban és játszóterein, ezek este tíz és reggel hat között egy magas frekvenciájú hangot sugároznak. Az elmélet az, hogy a zavaró sípolást tipikusan csak a 13-25 év közöttiek hallják, 25 év fölött a hallás romlása miatt már nem érzékelik az emberek a használt frekvenciát.

Mint a nevéből is sejthető, a Mosquito nagyon hasonlóan működik a konnektorba dugható, hanggal működő rovarriasztókhoz.

Az egyik helyi fiatal beszámolója szerint a Mosquito hatósugarában tartózkodva nem is feltétlenül hangot hall, inkább a koponyája hátsó részében tapasztalt érzésként írta le a hatását, amitől elég gyorsan megfájdul a feje. Egy másik fiatal nemcsak az eszköz diszkriminatív jellegét kifogásolta, de bántja, hogy a városatyák úgy próbálják elűzni őket a közterekről, mintha állatok volnának.

A Mosquitóval kapcsolatban még az Európa Tanácsnak is van hivatalos álláspontja: a szervezet 2010-ben úgy találta, hogy nemzetközi jogot sért, nem felel meg az embertelen és megalázó bánásmódot tiltó passzusnak.

Ez nem zavarja Philadelphia illetékeseit, hamarosan két újabb játszótérre telepítenek majd Mosquitókat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!