Le a fehér kalappal

2019.03.26. 18:06

Percek alatt feltörték a Teslát és megnyerték az autót

Két hacker, Richard Zhu és Amat Cam, a Fluoroacetate néven ismert páros zsebelte be a győzelmi díjat a Teslától.

Tesla CEO Elon Musk speaks during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California on March 14, 2019.

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. Brown

A fiatalemberek fehér kalapos hackerek, vagyis olyan jóindulatú szakértők, akik azért törnek fel rendszereket, hogy mielőbb kimutassák a hibákat, s ezzel megvédjék a gyártót a fekete kalapos, „igazi” hackerek támadásától.

A Pwn2Own nevű, tizenkét éve megtartott jeles – most Vancouverben rendezett – hacker versenyen összesen 375 ezer dollár (mintegy 100 millió forint) díjat, s mintegy ráadásnak egy Tesla 3-as modellt söpört be két, a Tesla védelmét feltörő kutató.

Richard Zhu és Amat Cam, a Fluoroacetate néven ismert hacker-páros ugyanis meghekkelték az autót, amit a gyár jutalmul nekik is adott.

That's a wrap! Congrats to " target="_blank" rel="noopener">@fluoroacetate on winning Master of Pwn. There total was $375,000 (plus a vehicle) for the week. Superb work from this great duo. pic.twitter.com/Q7Fd7vuEoJ

— Zero Day Initiative (@thezdi) " target="_blank" rel="noopener">2019. március 22.

A fehér kalapos duó egy úgynevezett JIT-hibát talált, s ezen keresztül lépett be az autó információs rendszerébe.

A Tesla képviselője megköszönte a Fluoroacetate teljesítményét, s úgy nyilatkozott a TechCrunchnak, hogy megnyugtató módon a hackerek csak az autó böngészőjébe jutottak, a többi járműfunkció védve maradt.

A felfedezett hiba elhárítására a Tesla szoftverfrissítést fog kiadni

A Trend Micro rendezésében zajló Pwn2Own hackerei öt – webböngészők, virtualizációs szoftverek, vállalati alkalmazások, szerveroldali szoftverek és újdonságként autóipar szoftverek – kategóriában indultak.

Összesen összesen 545 ezer dollárt ítéltek oda tizenkilenc egyedi hiba (az Apple Safari, a Microsoft Edge és a Windows, a VMware Workstation, a Mozilla Firefox és a Tesla rendszerében) megtalálásáért.

Borítóképen: Elon Musk (Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!