Csesztreg

2017.02.27. 20:08

Közös cél a hosszú távú, biztos működtetés

Csesztreg - Komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban a dolgozói érdekérvényesítés, például a bértárgyalások, valamint a munkavédelem terén a Zala Megyei Liga Szakszervezet.

Minderről dr. Kurucz Erika elnök beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a Zala Megyei Liga Szakszervezet - amely önálló érdekképviseleti szerv - három éve jött létre, s azóta már több cégnél is alakult helyi csoportjuk.

Csesztregen a Schunk Carbon Kft.-nél, Lentiben a Creaton Hungary Kft.-nél, Zalaegerszegen a Gartner Intertrans Hungária Kft.-nél képviselik a munkavállalói érdekeket, de például a novai Nova Bútor Kft. és a tófeji Zalakerámia Kft. dolgozói is kezdeményezték velük a kapcsolatfelvételt, tehát elsősorban a termelő tevékenységet végző vállalatoknál vannak jelen.Dr. Kurucz Erika azt is kihangsúlyozta, a Zala Megyei Liga gyűjtőszakszervezetként dolgozik, s egészen új alapokra helyezte a tevékenységét.

A céljuk, hogy tárgyalások útján szolgálják az anyagi, szociális és erkölcsi munkavállalói érdekeket. Ennek egyik eszköze az általuk kifejlesztett mediációs módszer, amelyet dr. Kurucz Erika az Egyesült Államokban is bemutatott. Ennek a módszernek a lényege, hogy mind a munkáltatóval, mind a munkavállalóval elfogadtassa, hogy mindannyiuknak azonos az érdeke: a meglévő gazdasági és piaci körülmények között egy biztos alapokon álló cég működtetése.

Horváth Izabella, a Schunk Carbon Kft.-nél alakult szakszervezeti csoport vezetője az elhangzottakat annyiban egészítette ki, hogy a csesztregi cégnél a dolgozói létszám körülbelül ötöde szakszervezeti tag, s a bértárgyalások során a Zala Megyei Liga érdekképviseletének köszönhetően átlagosan 7-13,5 százalék bérfejlesztést, illetve egyéb juttatásokat sikerült elérniük, s ebből a törvényi kötelezettségen felüli rész átlagosan l0 százalékos béremelést jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!