Csesztreg

2017.01.05. 17:55

Jogszabályi változások - Nem üzemeltetheti tovább a konyhát az önkormányzat

Csesztreg - A közös önkormányzati hivatal vette át január elsejével az önkormányzattól a helyi általános iskola konyhájának üzemeltetését. A váltásra jogszabályi változások miatt került sor.

Gyuricza Ferenc

A költségvetési törvény új rendelkezése szerint ugyanis 2017-től az intézményi gyermekétkeztetés támogatásának feltétele, hogy az önkormányzat a saját fenntartásában lévő költségvetési szerv útján vagy gazdasági társaságtól vásárolt szolgáltatás által biztosítja az étkeztetést - ismertette a jogszabályi háttér változtatását a település polgármestere, Czupi Magdolna.

- A most kialakult helyzet az iskolák állami fenntartásúvá válásának egyik következménye - magyarázta részletesen a polgármester. - Az állam ugyanis a konyhákat nem vette át, azok maradtak az önkormányzatnál. Ez több lehetőséget is kínált a településeknek, volt, ahol kiadták vállalkozásnak, volt, ahol egy már korábban meglévő másik intézmény, például az óvoda működtette a konyhát, de arra is volt példa, hogy a helyi önkormányzat saját maga biztosította a feladatellátást, úgymond szakfeladaton . Annak idején, 2013-ban mi is ez utóbbi megoldást választottuk.

Varga Jenő Tiborné és Nagy Kinga konyhai dolgozók az ebédet készítik elő a csesztregi általános iskola konyhájában
Fotó: Gyuricza Ferenc

Czupi Magdolna ma is azt mondja, akkor ez tűnt a logikus döntésnek. Az óvoda vezetőjét nem akarták egy olyan újabb feladattal terhelni, amihez nincs megfelelő képesítése, vállalkozásnak pedig foglalkoztatási szempontok miatt nem adták át a konyhát, ezáltal ugyanis meg tudták őrizni a munkahelyeket. Most azonban egy újabb döntésre kényszerültek.

- Lett volna lehetőség arra, hogy létrehozzunk egy új önálló intézményt, ami komoly kiadásokkal járt volna. Emiatt a hivatal üzemelteti tovább az iskolai konyhát, azaz a jegyző lett az ottani dolgozók munkáltatója, kivéve a közfoglalkoztatottat.

Czupi Magdolna azt is elmondta, hogy tudomása szerint Zalában csak kevés település került hasonló helyzetbe, a jogszabályi változás egy további pontja azonban érint más önkormányzatokat is. Az étkezési térítési díj ugyanis 2017-től az étkeztetést biztosító intézmény vagy az önkormányzat bevétele lehet, így ott, ahol vállalkozóval biztosítják a szolgáltatást, szintén az önkormányzatnak kell beszednie a díjat.

A polgármester azt is megemlítette, hogy bár két évvel ezelőtt felújították az iskolai konyhát, ám az étkező bútorzatának cseréjét, illetve egyes konyhai eszközök beszerzését még meg kell oldaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!