Csesztreg

2016.05.24. 18:36

Falusi színjátszók találkozója - Népszínmű, kabaré, bohózat, mesejáték és tragikomédia is volt a műsorban

Bajánsenye – Fesztiválgyőztes társulatok éppúgy szerepeltek az elmúlt hét végén megrendezett IV. Őrségi Ekhós Szekér Falusi Színjátszó Találkozón, mint most debütáló csoportok. A kétnapos rendezvény egyik vonzerejét éppen ez a sokszínűség adta.

Gyuricza Ferenc

Többek közt ezt nyilatkozta lapunknak dr. Szöllősi Judit, a helyi Kerkabarka Színjátszó Kör rendezője, a találkozó főszervezője. Mert nemcsak a színpadra lépett társulatok előéletében mutatkoztak különbségek, hanem az általuk előadott darabokban is. A közönség és a zsűri láthatott népszínművet, kabarét, bohózatot, mesejátékot, de tragikomédiát is.

– Bajánsenyén immár több mint száz esztendeje létezik a népi színjátszás, s nekünk az a célunk, hogy továbbra is folyamatos legyen – mondta dr. Szöllősi Judit. – Azért vállaltuk fel ennek a találkozónak a megszervezését, hogy jöjjünk össze, bátorítsuk és erősítsük egymást, hogy ne vesszen ki a falusi művelődési házakból ez a szép múltra visszatekintő hagyomány. Zala és Vas megye, továbbá a Muravidék különösen erős bázisa volt a népi színjátszásnak, itt szinte állandóan volt élet a pajtákban. Azt is nagy örömmel tapasztaltuk, hogy van utánpótlás is, hiszen a gyermekcsoportok is színvonalas produkciókat adtak elő.

A két nap során 12 színjátszókör mutatkozott be a bajánsenyei művelődési házban, szombaton négy gyermekcsoport lépett fel – köztük a csesztregi általános iskola drámatagozatosai –, míg a vasárnapi folytatásra nyolc felnőtt társulat maradt. Utóbbiak közt szintén akadtak zalaiak, a murakeresztúri Mura Színjátszó Csoport, a Kerkabarabási Színjátszók, de tulajdonképpen zalainak tekinthető a Felsőlakos Apraja-Nagyja elnevezésű csoport is, mely most első alkalommal mérette meg magát a szakma előtt.

– A találkozónak a Magyar Szín-Játékos Szövetség a társrendezője, emiatt a résztvevő csoportok akár a minősítésüket is kérhették – magyarázta tovább dr. Szöllősi Judit, hozzátéve, hogy a zsűriben a Szín-Játékos Szövetséget Lázár Péter képviselte, a másik két tag pedig Zalán Tibor József Attila-díjas író és költő, valamint Szarvas József Jászai-díjas színész, a Nemzeti Színház tagja volt, akik akár személyre szabott tanácsokkal is igyekeztek segíteni a megjelent csoportokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!