Csesztreg

2016.01.25. 19:19

Nem tollasodtak meg, de legalább jól érezték magukat

Csesztreg – A falubeliek emlékezete szerint közel fél évszázada volt utoljára tollfosztó Csesztregen. Hétfőn este újra összejöttek a helybéliek, hogy felelevenítsék a régi hagyományt.

Gyuricza Ferenc

A program szervezője ezúttal a település ötven év feletti lakóiból álló Korhatártalanok klubja volt, amely havonta legalább egy rendezvényt kínál tagjai számára.

– Évente egyet valamelyik régi, évtizedekkel ezelőtt kihalt vagy már elfeledett falusi hagyomány felelevenítésére szánunk – mondta Király Edit, a civil szervezet elnöke. – Tavaly diótörőt szerveztünk, idén pedig tollfosztót, hiszen egyik tagunk, Varga Béláné megtartotta a Márton-napi libavacsorából származó tollakat.

Király Edit hozzátette: tagjaik közül annak idején szinte mindenki részese volt  a tollfosztóknak, többségük azonban gyermekként, így a fogásokra az egyik idősebb társuk, Szidónia néni, Zsupán Józsefné tanította meg őket. Közben azt is sikerült kideríteni, hogy az utolsó tényleges tollfosztót 1969. január 18-án tartották a faluban. Azért emlékeztek rá a csesztregiek ilyen pontosan, mert az akkori szokás szerint mindig a lakodalom másnapján került rá sor.

– Mivel annak idején még a házaknál tartották a lakodalmakat, ezért egy, de akár több helyiséget is teljesen kipakoltak – magyarázta Király Edit. – A nagy üres tér pedig remek lehetőséget kínált arra, hogy a falubeliek közösen üljenek le a toll mellé. Elővették az előző lakodalmi vacsorából megmaradt húsokat és süteményeket, s akár hajnalig is eltartott a munka.

A falusi életmódnak egyik fontos velejárója volt, hogy a háznál mindennek megvolt a maga helye. A tollat sem dobták ki, miután lehúzták a csutájáról, párnába vagy dunyhába került. A csutát is hasznosították, azzal pedig a szalmazsákra helyezett alsópárnákat tömték meg, hogy az ágyban alulról se fázzanak fel.

A hétfő esti rendezvényre az asszonyok mellett a férfiak is hivatalosak voltak, de a tollfosztásból ők nem vették ki a részüket. Ahogy régen is szokás volt, amíg az asszonyok dolgoztak, addig a férfiak egy tányér friss kocsonya mellett borozgatással, beszélgetéssel, valamint kártyázással ütötték el az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!