Újra felállítják a szobrokat Nagykanizsán

Nagykanizsa - Újból felállítják Gábor Áron, illetve Thúry György szobrát a dél-zalai városban. A képviselő-testület a büdzséből egy millió forintot biztosított a két alkotás posztamensének elkészítéséhez.

Sámel József

Mint arról már  korábban beszámoltunk: hosszas kutatómunka eredményeként nemrégiben megkerült Gábor Áron mellszobra, mely egykor a róla elnevezett nagykanizsai laktanyában állt.

A Szabó László szolnoki szobrászművész által készített márvány szobor a kaposvári laktanya egyik raktárában porosodott. Az alakulat parancsnoka készségesen visszaszolgáltatta az alkotást, amely - a testület döntésének értelmében - hamarosan visszakerülhet eredeti helyére, a volt laktanya parancsnoki épülete elé. A testület új posztamens készítését is támogatta, a fagyálló, kemény mészkőből készülő tartószerkezetre 500 ezer forintot különítettek el az idei költségvetésben.


Ugyanekkora összeget különített el a testület Thúry György mellszobrának posztamensére is. A Vörös János nagykanizsai szobrász által készített alkotás az egykori Dózsa-Thúry laktanyában állt, majd 1998-ban - a létesítmény honvédségi funkciójának megszűnése után -, az Erdész utcai határőr laktanyába került. A szobrot 2009-ben a határőr-bázis megszűnése után a rendőrkapitányság raktárában őrizték. A városi közgyűlés most úgy határozott, hogy a szobor a Dr. Mező Ferenc - Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola Ady utcai intézményegység belső udvarába kerüljön.

A két mellszobor elhelyezése kapcsán dr. Károlyi Attila képviselő jelezte: indítványt terjeszt a testület elé, hogy az 1996-ban tisztázatlan körülmények között Ceglédre szállított Dózsa György-szobor visszaszerzése érdekében a nagykanizsai önkormányzat indítson pert Cegléd városa ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!