Újra elrendelhetik az egész megyére a tűzgyújtási tilalmat

Zalaegerszeg - Félszázszor vonultak megyénk tűzoltói az elmúlt hetekben, hogy a lángra kapott aljnövényzeten megfékezzék a vörös kakast. Az a szám csak a megyénkre elrendelt tűzgyújtási tilalom július 25-i feloldása óta eltelt időszakot jellemzi, tudtuk meg megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon.

Gyuricza Ferenc

Tar András alezredes, tűzoltósági főfelügyelő felhívta rá a figyelmet, a tiltás csak az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területre vonatkozott. Ráadásul a veszprémi erdészeti hatóság illetékessége alá tartozó települések - Zalaszántó, Balatongyörök, Gyenesdiás, Rezi, Vállus, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Keszthely - területén a korlátozás érvényben maradt.  A szárazásra miatt azonban újra várható a tilalom kihirdetése az egész megyére.


-  E téren az erdészeti hatósággal működünk együtt, ők javasolták a bevezetését és mi is támogatjuk ezt a lépést - magyarázta. Szavaiból kitűnt, ez viszont nem akadályozza meg, a tarló vagy gaz égetését a lakott helyeken, településeken a kiskertekben, illetve külterületeken. A levegőtisztaság védelméről szóló törvény, illetve a helyi rendeletek korlátozhatják ugyan ezt a tevékenységet, de nap mint nap látható: csekély hatékonysággal.
-  Ezért szinte csak a józanészre apellálhatunk. Ha már gyufával kaszálnak, vagy  a hulladékot így semmisítik meg, akkor ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet. Ha lassabb is, de mindig szélcsendes időben és csak kis területeken végezzék az égetést, hogy meg lehessen akadályozni a lángok elszabadulását.
 
Vélhetőleg nem ez történt Karmacson, ahol augusztus 20-án két hegyi hajlék is odalett, amikor 50 hektáron pusztított a tűz, kár több millió forint. Bázakerettyén pedig tízéves csemetés erdőbe kaptak bele a lángok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!