Újabb tárgy került vissza a Sigray-örökösökhöz

A Helikon Kastélymúzeumban lévő Parisz ítélete című porcelán szoborkompozíció után egy újabb tárgyat, egy XIX. századi karosszéket kaptak vissza Sigray Antal örökösei, akik további tárgyakat is akarnak.

zaol.hu

Jogerős bírósági döntés után hétfőn visszaadott egy XIX. századi karosszéket a Sigray-hagyaték örököseinek a budapesti Iparművészeti Múzeum (IMM).

Gróf Sigray Antal leszármazottai a helyszínen közölték: az intézménytől és másik két múzeumtól még további több száz műtárgy visszaszolgáltatását várják.

Mint az örökösöket képviselő Osztroluczky Dénes és Schell József elmondták, az IMM egy XIX. századi karosszéket adott át a Fővárosi Bíróság által megszabott határidő utolsó napján. Az antik bútordarab a múzeum raktárában porosodott, és mára meglehetősen rossz állapotba került - hangsúlyozták az örökösök, hozzátéve: a Sigray-hagyatékból származó tárgyakat az IMM soha nem állította ki.

A család jogi képviselője, Patay Géza ügyvéd elmondása szerint az intézmény raktárában további 105 Sigray-tárgy maradt, zömében viselettörténeti tárgyak és bútorok. A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum csaknem 90 Sigray-műtárgyat őriz, míg Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) raktárában 14 darab XVII-XVIII. századi festmény van, továbbá mintegy másfél éve Sigray-ezüsttárgyak is felbukkantak a múzeum egy kiállításán.

Az ügyvéd hozzátette: a karosszék átadásakor azt az információt kapta az IMM képviselőitől, hogy a múzeum mind a 105 tárgy leltárból való törlésére engedélyt kért az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM), a tárca azonban csupán a próbaper tárgyát képező bútordarab átadását engedélyezte.

A magyar állam "nem akar jogkövető magatartást tanúsítani", pedig valamennyi tárgy azonos jogi megítélés alá esik, így újabb perekre kényszeríti az örökösöket - hangsúlyozta Patay Géza. Mint figyelmeztetett, ezzel az eljárással az állam újabb perköltségeket lesz kénytelen kifizetni.

Sigray Antal és lánya, Margit a második világháború idején, majd az ötvenes évek elején a magyar múzeumi szerveknek több ezer tárgyat adott át megőrzésre. Ma a letét háromnegyedének, mintegy 3500 tárgynak a fellelhetősége kérdéses - mondta el Schell József.

A hagyatékról már 2002-ben megállapította a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, hogy az nem az állam tulajdona, a további pereskedés elkerülése érdekében azonban az örökösök egyezséget ajánlottak, az ajánlatra azonban nem érkezett egyértelmű válasz, így az már nem él - jegyezte meg Patay Géza

Mint felidézte: az örökösök a Magyar Nemzeti Múzeummal szemben még 2005-ben nyertek pert, az Ocskay Johannát ábrázoló XVII. századi festményt azonban két évvel később csak végrehajtó fellépése nyomán adta ki a múzeum; egy másik jogerős ítélet alapján a Helikon Kastélymúzeumnak kellett áprilisban visszaadnia a Párisz ítélete című szobrot. A legfrissebb bírósági végzés szeptember végén született, ez az MNM-ben tárolt 14 festmény visszaszolgáltatását rendeli el.

Az ügyvéd elmondása szerint, mivel a család más úton nem tud a hagyatékhoz jutni, rövidesen újabb próbapereket indítanak, ezekben azonban már kártérítés megállapítását is kérni fogják. A bírósági beadványok mellett az Sigray-örökösök azt tervezik, hogy a nemzetközi múzeumi szakmához és szervezetekhez fordulnak - tette hozzá Patay Géza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!